sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

COMMISSIE STIEKEM OPENT DEUR

leave a comment »

De supergeheime Commissie Stiekem, bestaande uit de fractieleiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer, geeft voor het eerst een verklaring af, die luidt: “De commissie acht zich niet geïnformeerd”. Van de Nederlandse politici kun je veel vertellen, maar niet dat het hen ontbreekt aan creativiteit op het gebied van taal.

Ongekende successen op de Olympische Spelen in Sotsji. De Syriё-catastrofe die maar voortduurt. Veertien doden op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Leiden in rep en roer om Benno L. Werkelijk niets kan de politici afleiden van de Haagse werkelijkheid.

Al weken is de Tweede Kamer in de ban van het Plasterk-afluisterschandaal. De minister van binnenlandse zaken beschuldigde op 18 oktober vorig jaar de Amerikaanse inlichtingendienst NSA van het afluisteren van 1,8 miljoen telefoongesprekken. Op 12 december vertelde hij de Commissie Stiekem dat de Nederlandse inlichtingendienst verantwoordelijk was voor het afluisteren van gesprekken.

Een motie van wantrouwen later is PvdA-fractieleider Diederik Samsom boos, woedend. Voelt zich gepiepeld. “Minister Plasterk had de commissie toch geïnformeerd. Niet”? Berichten sijpelen door naar het NRC Handelsblad. CDA-leider Van Haersma Buma vindt Samsom stom die zich op zijn beurt helemaal in de verklaring kan vinden: “De Commissie Stiekem acht zich niet geïnformeerd”.

Waarop Nieuwsuur-duider Dominique van der Heyden Samsom als verliezer aanwijst. In Kiev escaleert de strijd. De nederlaag van Sven is als een bom ingeslagen. Het Haagse gevecht op de vierkante millimeter gaat onverminderd en in alle hevigheid door.

Written by sjonkritmeester

February 18, 2014 at 11:32 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: