sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WOUTER BOS SLAAT KEIHARD TERUG

leave a comment »

De conclusie moet wel zijn: De Vrije Universiteit biedt geen baan voor eeuwig. Wouter Bos is nog lang niet klaar met de politiek. Misschien is Den Haag zo langzamerhand te klein voor hem. Maar wie weet, iets in Brussel. Zijn partijgenoten-vrienden Diederik en Jeroen zullen zeker aan hem denken.

Hoe het zij, de voormalig PvdA-leider blijft verbazen. Zorgt er in elk geval voor in beeld te blijven. Eens was hij het sociaaldemocratische wonderkind. Werd politiek leider van de PvdA, vicepremier en minister van financiën. Redde in 2008 de banken. Twee jaar later vertrok hij om huisman te worden en iets bij de KPMG.

In 2012 was Wouter Bos plotseling terug. Als informateur drukte hij met behulp van het kaartenspel zijn stempel het kabinet-Rutte II. Ach jee! Inmiddels is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc in Amsterdam. Ook schrijft de ex-politicus een column in de Volkskrant, waarin hij geduldig uitlegt hoe het in Den Haag precies werkt. Wat opvalt, is hoezeer hij eraan hecht zijn oud-collega’s in bescherming te nemen.

Ook moet hij beschikken over een groot ego. In elk geval was het gisteren weer eens raak. NRC Handelsblad-columnist Bas Heijne had hem diep beledigd door de politici een intellectueel tekort aan te wrijven. Dom zijn dus.

Wouter Bos sloeg keihard terug. Geheel conform het jijbakpatroon zette hij Bas Heijne neer als een salonpopulist, zo iemand die met modder naar de eigen groep gooit. “Bas Heijne, de Louis van Gaal onder de columnisten”. Om vervolgens in zelfbeklag uit te barsten. Want zeg nou eerlijk, als politicus had ook hij wel eens geprobeerd een verhaal op niveau af te steken. Kansloze onderneming natuurlijk vanwege de Bas Heijnes. Politici zijn niet dom. Bas is dom. Brussel wacht!

Written by sjonkritmeester

February 21, 2014 at 12:05 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: