sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VERHOOG DE KIESDREMPEL

leave a comment »

Mevrouw Heleen Dupuis is sinds 1999 lid van de Eerste Kamer. Senator dus, voor de VVD. Prof. dr. Kortom, een vrouw met inhoud. Geen twijfel aan. Zij weet hoe de politiek werkt.

Vier jaar geleden ging de partij van mevrouw Dupuis een gedoogakkoord aan met de PVV van Geert Wilders. Dat ging dus mis. Inmiddels is de senator erachter gekomen dat PVV-politici er een potje van maken en nauwelijks een constructieve bijdrage leveren aan het politieke proces. Waarop mevrouw Dupuis via de Volkskrant een oplossing aanbiedt: “Verhoog de kiesdrempel”.

Hoe eenvoudig wil je het hebben. Let wel, de opiniepeilingen zijn eensluidend. Zijn dagkoersen. Morgen kan het anders zijn. Toch kan aan de opmars van de PVV weinig twijfel bestaan. De partij zou bij eerstvolgende verkiezingen zomaar de grootste kunnen zijn.

Stel de kiesdrempel op 5 procent zoals in Duitsland. In dat geval zouden er zes partijen in de Tweede Kamer overblijven. Zes partijen die naar ratio 150 zetels mogen verdelen. Zoveel is zeker, de PVV krijgt er een fiks aantal zetels bij.

De vraag is dus: Welk probleem denkt prof. dr. Heleen Dupuis eigenlijk op te lossen met het verhogen van de kiesdrempel?

Written by sjonkritmeester

February 22, 2014 at 12:37 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: