sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN NIEUW EN OPEN RUSLAND

leave a comment »

Na twee weken Sotsji bezwoer NOS-verslaggever Herbert Dijkstra dat hij het nieuwe Rusland gezien had. “Een open samenleving. Vriendelijke, aardige mensen zijn het daar. En ja, zij hadden de Olympische Spelen geweldig gevonden. Zijn enorm trots op hun land en op het feit dat die de organisatie welhaast vlekkeloos is verlopen”.

Dijkstra durfde die conclusie te trekken omdat hij naar Sotsji was gegaan en daar met de mensen gesproken had. “Ik heb het dus van eigen waarneming. Sotsji is trouwens een erg leuke stad. Heel gezellig ook”.

Kijk, dat vind ik nou mooi, een sportverslaggever die verder kijkt dan het ijsstadion of de sneeuwpiste. Vorige week bezocht ik de Rusland- fototentoonstelling, De Gouden Jaren in Huis Marseille, Keizersgracht Amsterdam. Mooie foto’s, prachtige beelden van Rob Hornstra, Olga Chernysheva, Oleg Klimov , Sarkis en Willie Doherty. Alleen werd ik er zwaar depressief van. Alsof in Rusland louter prostituees, oorlogsslachtoffers en gepensioneerde bewakers met heimwee naar die goede oude Sovjetunie wonen. Alsof de regio een grote woestenij is.

Vorig jaar won Rob Hornstra de World Press Photo Award. Maar hem is de toegang tot Rusland ontzegd toen hij de opening van het Sotsji Project wilde bijwonen. Ongetwijfeld zijn de autoriteiten ontevreden over het beeld dat hij van hun land neerzet. Ze zullen het te eenzijdig vinden. Wellicht hebben ze een punt.

Gezien de huidige politieke ontwikkelingen zijn nieuwe problemen op het diplomatieke vlak niet uit te sluiten. Maar wat er ook gebeurt, de toegang zullen de Russische autoriteiten NOS-verslaggever Herbert Dijkstra niet gauw weigeren.

Written by sjonkritmeester

February 24, 2014 at 2:17 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: