sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

SABINE HAALDE ER EEN KNUPPEL BIJ

leave a comment »

Met stijgende verbazing kijk ik wel eens naar het EO-debatprogramma Arena. Waarover de Volkskrantrecensent Jean-Pierre Geelen schreef: “Wat een verademing. Een debat waarbij de gespreksleider een deelnemer laat uitspreken”.

In zoverre heeft Geelen gelijk dat de bedenkers erin zijn geslaagd alle spanning uit het debat te halen. De standpunten liggen vast. Er is nauwelijks tijd. De teamcaptains, Sabine Uitslag en Jörgen Raymann, kunnen kiezen uit ja of nee en leuteren maar wat.

Over Sabine Uitslag gesproken. Nederland heeft haar leren kennen als een Tweede Kamerlid voor het CDA. Ze zingt, is 40, moeder en behoorlijk populair. Als christen vindt ze het heel moeilijk. Toch steunde ze de Leidenaars die protesteerden tegen de toewijzing van een woning voor de pedoseksueel Benno L. Woensdagavond sloeg ze pas echt toe als verdediger van het alcoholverbod voor jongeren tot 18 jaar. Nee, Sabine had tot haar 18e nooit gedronken. Gehoorzaam meisje niet waar?

Helaas vond ze tegenover zich de 17-jarige VWO-scholiere, Justine, die haar op alle fronten de baas was. Justine vindt dat zij best zelf de keus kan maken. Drinkt op een stapavondje twee tot vier glaasjes. Met carnaval soms acht.

En zoals het altijd gaat met mensen die zich uitgedaagd voelen, nemen die de handschoen op. In het geval van Sabine was dat een honkbalknuppel. “Wat dapper dat je hier staat”? trapte het voormalige Tweede Kamerlid de bal af. Justine trok even met haar wenkbrauwen. Of Justine wil studeren? “Jazeker. Sociologie. In Amsterdam”.

Waarop Sabine de vervaarlijk ogende knuppel onder het neusje van Justine duwde. “Loop je wel eens steegje in”? Voor het eerst leek Justine wat uit het veld geslagen. Wilde iets zeggen. Maar dat was de bedoeling nu ook weer niet. “Ja, een steegje. Daar kun je in terechtkomen als je te veel gedronken hebt. Want dan weet je niet meer wat je doet. En daar staat dan een enge man met een knuppel die uithaalt. Dag studie”.

Dat het programma Arena geen grote toekomst heeft, lijkt al geen erg boude voorspelling. Wat Sabine Uitslag nog van het leven verwacht, is aan haar. Maar zoveel is zeker, het CDA moet toch echt zien te voorkomen dat ze ooit weer Tweede Kamerlid wordt.

Written by sjonkritmeester

February 27, 2014 at 8:41 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: