sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

Vladimir Poetins dagen zijn geteld

leave a comment »

Denkt de wereld echt dat de Russische president, Vladimir Poetin, zich tevredenstelt met de veiligstelling van de Krim? Dat hij alleen maar een fout van de geschiedenis wil herstellen? Zo ja, dan zal diezelfde wereld snel zeer bedrogen uitkomen. Want hij wil ook dat het wettige gezag in Oost-Oekraïne orde op zaken stelt. En dat wettige gezag is niet de regering in de hoofdstad Kiev.

“Rustig aan”, de adviezen spreken voor zich, “Geen overhaaste stappen. Laat de Oekraïense regering zich alsjeblieft beheersen. Niets doen wat het grensland in vuur en vlam kan zetten, wat de Russisch gezinde bewoners zodanig kan provoceren dat het Kremlin zich genoodzaakt ziet een opstand te ontketenen in Charkov of, erger nog zijn troepen opdracht geeft de bedreigde landgenoten te beschermen”. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, steekt in Kiev de Oekraïense regering een hart onder de riem. De Duitse bondskanselier Angela Merkel belt met Poetin. Amerika dreigt met sancties. De NAVO eist dat Rusland zijn troepen terugtrekt.

En over vijf, tien jaar weten de historici exact te duiden, toen, daar en hoe. “Toen zijn de aanzetten gegeven. Daar ligt het begin. Zijn de fouten, blunders, verkeerde inschattingen gemaakt”.
Dan wijzen ongetwijfeld veel vingers dan naar de Amerikaanse president Barack Obama. Naar de Verenigde Staten die zo weinig oog had voor de machtsdriften van een Russische rivaal, voor diens hunkering naar het verleden als wereldmacht. Omdat het, moe van mislukte oorlogen in Irak en Afghanistan, te veel in zichzelf gekeerd was. Het ook te druk had met de verwerking van de economische crisis en bovendien bezeten was van een interne machtsstrijd tussen Republikeinen en Republikeinen die weer samen optrokken tegen de Democraten.

Keerpunt in de geschiedenis. Beslissend was de Syrische burgeroorlog toen president Obama zijn minister van buitenlandse zaken John Kerry terugfloot. Uit angst voor de publieke opinie? Of wilde hij zijn andere politiek uitproberen? Hoe het zij, geen bommen dus op gifgasopslagplaatsen, maar overleg op basis van gelijkwaardigheid met aartsrivaal Rusland en China. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is de Verenigde Staten niet langer de numero 1.

Ook Europa was met alles bezig, behalve met, wat zich in het hoofd van een zekere Vladimir Poetin afspeelde. Als door een bliksemflits getroffen, kijken de Europese politici de camera in. De Belgische Eurocommissaris Karel de Gucht en PvdA-leider Diederik Samsom waren zondag te gast bij het opinieprogramma Buitenhof. Samsom had direct een plannetje. De Gucht maande de Oekraïeners tot voorzichtigheid. Bij Eva Jinek was D66-leider Alexander Pechtold met stomheid geslagen omdat de Europese Unie na anderhalve dag nog niet had gereageerd op de Russische invasie.

Te druk met andere zaken is iedereen. Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans mag de betogers op het Maidanplein in Kiev bemoedigend hebben toegesproken. Oppereuropeaan Guy Verhofstadt en collega Hans van Baalen zullen zich revolutionaire leiders hebben gewaand nadat de Oekraïense president Jakoenovitsj had ingestemd met de inperking van zijn bevoegdheden. De realiteit is dat de Europese Unie een ridder is zonder zwaard die Poetins hunkering naar invloedssferen pareerde met handels- en culturele contracten.

Misschien was Brussel wel opgelucht toen eind vorig jaar Poetin Oekraïne een krediet van 15 miljard euro toezegde , en zo een associatieverdrag met de EU voorkwam. Hoe het zij, noch Poetin noch de EU rekende op de vastbeslotenheid van de betogers op het Maidanplein in Kiev. Niets erger voor een trotse Rus alsnog bakzeil te moeten halen. Wat gebeurde toen zijn vazal zich gedwongen zag in te binden, en op de vlucht sloeg voor, aldus de Russische media: “ Oekraïense extremisten,nationale fascisten, en andere onverlaten”.

De meeste Ruslandexperts zijn het er wel over eens. Rusland zal niet gauw een oorlog beginnen. Wel is duidelijk dat het de Krim zal losweken van Oekraïne. Ook Oost-Oekraïne wacht een dergelijk lot. Moet in elk geval binnen de Russische invloedssfeer terechtkomen. Ruslandgetrouwen zijn massaal paspoorten geleverd. En dat heeft een reden. Europa, de wereld gaan roerige, onzekere tijden tegemoet. Immers, Rusland is er alles aangelegen de bevolking te beschermen tegen aanvallen vanuit het westen. Vladimir Poetin kan niet meer terug.

Máár, dit leert de geschiedenis: Een leider die zijn emoties niet weet te bedwingen, krijgt zijn trekken thuis. Krijgt een zware pijp te roken. Wacht een torenhoge rekening. Poetins dagen zijn geteld. Niet alleen heeft hij de VS en Europa tegen zich in het harnas gejaagd. Tegen wil en dank misschien, maar het Westen heeft geen andere keus dan zijn Ruslandpolitiek grondig te herzien. Ook China is gewaarschuwd. Ondernemers zullen aarzelen over investeringen. Bovendien is het maar zeer de vraag of de Russische oligarchen bereid zijn hun miljarden te offeren voor de strapatsen van een nieuw soort tsaar. Zekerheid wilde het volk van Poetin. Geen oorlog.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 3, 2014 at 4:01 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: