sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

SLEUTEL KRIM ZIT IN HOOFD EUROPA

leave a comment »

”Landgenoten. Het zal u niet ontgaan zijn. De afgelopen weken heeft zich in Europa een aantal zorgwekkende politieke ontwikkelingen voorgedaan. Zonder geldige reden heeft Rusland de soevereiniteit van het buurland Oekraïne geschonden, en het schiereiland De Krim bezet. Het beoogde referendum heeft dan ook generlei waarde en is een flagrante inbreuk op het internationale recht. Bovendien zijn er aanwijzingen dat Russische strijders actief zijn in andere regionen van Oekraïne”.

Ongetwijfeld zou premier Mark Rutte de woorden uitspreken als een staatsman. Zou hij zijn innemendste lach tevoorschijn toveren om het Nederlandse volk gerust te stellen, nu zich een crisis aankondigt, uniek in de geschiedenis van de Europese Unie. “Reden voor directe bezorgdheid is er niet”, zou hij zeggen, “maar”, er direct aan toevoegen dat de regering in nauwe samenspraak met Brussel een aantal maatregelen heeft moeten nemen, nodig om erger te voorkomen en op alles voorbereid te zijn. Omdat de politieke situatie van dit moment haar daartoe dwingt.

Drie belangrijke maatregelen zal hij bekendmaken:
1) Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 30 jaar ontvangen op de kortst mogelijke termijn een oproep voor een
eerste militaire oefening.
2) Er komt een maximumafname op het huishoudelijk gebruik van gas- en elektriciteit.
3) De instelling van één autoloze zondag per maand voor het privé-autoverkeer, met de
mogelijkheid tot uitbreiding. Ieder huishouden dient een noodrantsoen aan te schaffen”.

Vervolgens zou de minister-president een klemmend beroep op iedereen doen om de regering in deze moeilijke tijden te steunen. Te doen wat het vaderland vraagt. Zich te realiseren dat de maatregelen nodig zijn om de vrede in Europa en de wereld te garanderen. Maatregelen die voortvloeien uit een driedaagse bijzondere sessie van de Raad van Ministers in Brussel, en alle 28 lidstaten betreffen. Onderdeel zijn van een raamwerk Oekraïnecrisis dat de komende weken verder uitgewerkt wordt.

Premier Mark Rutte zou afsluiten met de mededeling dat voor volgende maand een tweede Bijzondere Sessie van de Europese Raad van Ministers plaatsvindt. Meedelen dat de agenda vermeldt, de benoeming van een Europese Regering met speciale volmachten voor een bepaalde tijd. Alsmede de voorbereidingen voor de vorming van een Europese Defensiemacht. Besluiten die geeft hij nog mee, ter ratificatie worden voorgelegd aan de parlementen van de lidstaten, alsmede aan het Europees Parlement.

Wat opvalt, is het herhaaldelijk gebruik van de begrippen crisis en integriteit van de soevereine staat. Ook is het duidelijk dat de regeringen van de 28 lidstaten hopen paniek te voorkomen, maar tegelijk de houding van, ‘zo’n vaart zal het allemaal niet lopen’ te doorbreken. Dus is de term Alarmcode A bedacht. Nog geen noodtoestand dus.

Of de Oekraïne-rede plaatsvindt, staat in de sterren geschreven. Feit is dat de bezorgdheid over de politieke situatie groot is. “Slechts vergelijkbaar met Hongarije 1956, Praag, 1968, en de bouw van de Muur in 1961. Misschien wel erger nog, zijn er zelfs verwijzingen naar de jaren 1930”. De meeste experts voorzien geen oorlog, laat staan een Derde Wereldoorlog. Daarvoor, menen zij, is de Russische president Poetin te berekenbaar. Zijn de doelstellingen te bekend, namelijk het herstel van de supermacht Rusland, compleet met invloedssferen. Daarbij vooral gebruikmakend van zijn economische macht die anno 2014 vooral ligt in de fossiele grondstoffen. Energie dus. Ook lijken zij ervan overtuigd dat Oekraïne de Krim voorgoed kwijt is.

Geen oorlog. Zelfs geen Koude. Poetin sluit tegenstanders op, laat hen folteren in Siberische gevangenissen. Haalt alles uit de kast om zijn machtspositie te bestendigen. Zet de grondwet naar zijn hand. Legt de massamedia aan de ketting. En beschikt over alle technieken om verkiezingen te winnen. Punt is het Rusland van Poetin is geen Sovjetunie. Het land is tenminste twintig jaar verder. Luister naar de zakenman Derk Sauer: “Het Rusland van nu heeft een levendige civil society, burgerij, middenstand, hoog opgeleide klasse die veel te verliezen heeft bij een confrontatie met het Westen. Hetzelfde geldt voor de machtige oligarchen”.

Maar wat dan? Zoveel is zeker. Vladimir Poetin is een president in de Russische traditie van de 19e en 20ste eeuw. Kijkt hoever hij kan gaan. Wil de sterkste zijn. Houdt van armpje drukken. Is meedogenloos voor de zwakkere. Dus zal hij niet onder de indruk zijn van het SGP-pleidooi om de Leopardtanks terug te halen. Voor de dialoogtactiek van premier Rutte en minister Timmermans van buitenlandse zaken koestert hij louter minachting. Om de slimme plannetjes van de oude strateeg Henry Kissinger lacht hij. Niks brugfunctie voor Oekraïne. Russische invloedssfeer.

De Russische president zal dreigen met de gaskraan. Onrust aanwakkeren. Brieven sturen naar de westerse kwaliteitskranten. De grenzen van het haalbare opzoeken. BBC-Newsnight Jeremy Paxman mag hem in het Kremlin op primetime exclusief ondervragen, anderhalf uur lang.

Europa heeft maar één keus: Sterk zijn, zelfbewust, en Poetin duidelijk maken dat genoeg ook genoeg is. Ervan uitgaand dat Rusland zich geen langdurig hoogoplopend conflict kan veroorloven, laat staan een oorlog. Het land heeft de inkomsten hard nodig, al is het maar om de eigen bevolking rustig te houden. De sleutel zit hem dus in het Europese hoofd.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 10, 2014 at 11:38 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: