sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ULI, SLACHTOFFER VAN HET SYSTEEM

leave a comment »

Toch benieuwd wat de rechter vindt. Het gebeurde in Duitsland. “Een politiek correcter land is er niet”, beweert althans Thilo Sarazzin in zijn boek, Der neue Tugendterror.

Sarazzin is een soort Duitse Wilders zonder politieke partij. Is in staat het land op elk moment op zijn kop te zetten. De Tugendterror richt zich, aldus de schrijver, met name tegen de critici van het integratiebeleid. De allochtonen die zich niet aanpassen, geen opleiding hebben, profiteren van de sociale voorzieningen.

Met de belastingontduikers die hun zuur verdiende centen in verre banken stallen, houdt Thilo zich niet zo bezig. En al helemaal niet met Uli Hoeness, de oud-international, eigenaar van een worstenfabriek en topman van de voetbalclub Bayern München te worden. Uli, troetelkind van de CDU, groot vrind van Adidas. Knuffeldier van de supporters.

Ach, voetbal. Miljarden gaan er in om. Wie erin verstrikt raakt, moet haast wel de waarde van het geld verliezen. Op een miljoentje of tien, twintig let niemand in voetballand. Zijn peanuts. Daar speel je wat mee. Brengt het naar Zwitserland. Niet om de belasting te ontduiken, maar om derivaten te verzamelen zoals een kind knikkers op zijn verjaardag knikkers vraagt. Voor de spanning. Voor de lol. Immers een mens moet zich ergens op kunnen afreageren. Niet?

Dat deed Uli Hoeness dus. Voor de rechtbank toonde hij zich onder massale belangstelling openhartig, oprecht, berouwvol. Bekende een bedrag van 27 miljoen euro naar Zwitserland te hebben gebracht. Miljoenen zou hij zijn kwijtgeraakt met speculeren. De rechter moest hem op z’n woord geloven. Uli voelt zich slachtoffer van het systeem.

Arme Uli. Kenners van het Duitse recht verwachten een gevangenisstraf. Maar de topman van Bayern München doet een beroep op de zelfaangifte-ontsnappingsclausule. Ook vindt hij in de loop der jaren best wel veel belasting te hebben betaald. Meer dan de gemiddelde Duitser in elk geval. Ook geeft hij aan goede doelen.

Geen idee of Uli Thilo Sarrazins boek gelezen heeft. Geen idee ook, of ze elkaar kennen. Het is dan ook pure speculatie. Toch zou het mij niet verbazen als de twee mannen het goed met elkaar kunnen vinden. In elk geval denk ik dat Thilo’s afkeer van de Tugendterror het voetbalknuffeldier Uli wel aanspreekt..

http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 13, 2014 at 12:40 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: