sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LATEN WE RUSSEN EEN LESJE LEREN

leave a comment »

Bij èn in de stemlokalen was het een drukte van belang. Ik zag in de stemlokalen broodjes, koekjes en koffie. Ongelofelijk veel vlaggen van dezelfde kleur. Muzikanten die gezellige volksdeuntjes speelden. Bij de deur stonden dik aangeklede klerenkasten. Iedereen leek vrolijk en blij. Met z’n allen maakten ze er een heus democratisch feestje van.

Het resultaat was er dan ook naar. Tachtig procent van de kiesgerechtigden op De Krim bracht gisteren zijn stem uit, en dat terwijl volgens westerse bronnen bijna de helft thuisgebleven is. Dik negentig procent was vóór. Referendum aangenomen. Einde van twintig jaar slavernij. Eindelijk vrij.

Onafhankelijke Russische persbureaus kwamen al snel met de voorspellingen van het referendum over de aansluiting van het schiereiland De Krim bij Rusland. “Kijk om je heen”, aldus de populaire premier Aksjonov. “Geen spoor van dreiging. Iedereen is vrolijk , blij en vrij om te stemmen”.

Dat de Russen een groot organisatorisch vermogen hebben, hadden ze vorige maand ook al bij de Winterspelen in Sotsji bewezen. Maar op De Krim hebben ze zichzelf duidelijk overtroffen. Tien dagen hadden ze de tijd. Geen wanklank genoteerd. Massaal kwam de bevolking op: Oekraïners, Russen en Krim Tataren. Massaal kruiste de bevolking de stelling aan: Aansluiting bij Rusland.

En dan nog zijn er mensen die stellen dat het nieuwe Rusland niet begrijpt wat democratie is. Het is eerder andersom. “De laagste opkomst ooit”, is de vrees voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Ik weet nu al dat president Vladimir Poetin ons daarmee bij gelegenheid de oren zal wassen, en kan de tekst van de ingezonden brief aan het NRC Handelsblad zo spellen: “Jullie noemen jezelf een democratie? Bij jullie komt meer dan de helft van de mensen niet opdagen. En welke partij heeft 90 procent van de stemmen? Welke leider heeft zoveel vertrouwen als ik? Nou! Welke”?

Maar wie weet, kunnen we ons herstellen. Laten we zorgen voor broodjes, koekjes en koffie in elk stemlokaal. Ook een muziekje moet voor woensdag te regelen zijn. Als we opschieten, kan het woensdag nog. Zullen we die Russen een lesje democratie leren dat hen heugen zal.

http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 16, 2014 at 9:14 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: