sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE LAATSTE MINISTER VAN BZ

leave a comment »

Zijn woede leek oprecht. Witheet oogde hij. “Hoe durfde zakenman Derk Sauer te beweren dat de gesprekken over mensenrechten met de Russen geen echte gesprekken zijn. Was hij er ooit bij? Trouwens, vraag Sauer eens hoe het precies zit met corruptie. Alsof een Nederlandse zakenman in Moskou zónder kan”.

PvdA-minister van buitenlandse zaken, drs. Frans Timmermans was de gast van Twan Huys’ College Tour. In een overvolle Beurs van Berlage in Amsterdam beantwoordde de 52-jarige bewindsman de vragen van Huys en de studenten.
Timmermans is van huis uit diplomaat. Houdt van Bruce Springsteen. Studeerde Frans en staat bekend als een talenwonder. Was al staatssecretaris van Europese Zaken in het vierde kabinet- Balkenende. Als Tweede Kamerlid stuurde hij een mail de wereld in die direct leidde tot het aftreden van fractieleider Job Cohen. Waarop Diederik Samsom diens plaats innam.

Bewogen, bevlogen en helder zijn standpunt verwoordend. Mooi om te zien, was de manier hoe de bewindsman, Limburger van geboorte, zijn publiek tegemoet trad. Weet precies waarom hij als Limburger, kleinzoon van een mijnwerker, lid van de PvdA werd en altijd is gebleven. Omdat mensen eerlijker kansen en het iets beter krijgen. Bij vlagen kwam zo maar de gedachte op: “Frans Timmermans zou in elk geval een inspirerend leider van de PvdA zijn”.

Het land herinnert zich de voorbije november- en decemberweken van het Nederland-Ruslandjaar en het almaar oplaaiende debat over de mensenrechten. Toen de Haagse politie de woning inviel van Viktor Borodin, de tweede man van de Russische ambassade. En de Russische marine de bemanning van het Greenpeaceschip, The Arctic Sunrise oppakte en gevangenzette. Uiterste zelfbeheersing straalde de diplomaat Frans Timmermans uit. Waar anderen zich uitspraken voor harde actie, voor boycot van de Olympische Spelen en afgelasting van het koninklijk bezoek aan het Kremlin, bleef de PvdA-bewindsman de dialoog centraal stellen. Dat leek dan ook de rode draad: “In gesprek blijven ”.

Uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af toen Poetin het raadzaam achtte enkele gebaren te maken met het oog op de Winterspelen in Sotsji. Dus kwam de bemanning van het Greenpeaceschip vrij. Woonde premier Rutte het Nederlandse schaatsfestijn bij. Hief de Russische president het glas met koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Resumerend, had Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans maar weer eens bewezen wat de diplomatie allemaal vermag. Zich een waardig opvolger getoond van onder anderen mr. Stikker, Joseph Luns, Jaap de Hoop Scheffer en natuurlijk van zijn geestelijke vader Max van der Stoel.

Of doet het er allemaal niet toe? Zo zijn er voldoende aanwijzingen dat de Nederlandse minister van buitenlandse zaken voor Vladimir Poetin van meet af aan een mr. Nobody was. De vertegenwoordiger van dat wijsneuzerige landje waar zijn schoonzoon toevallig vandaan kwam. Het is dat de Olympische Spelen op het punt van beginnen stond. Een volgende keer pakt hij het steviger aan. Zal hij er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat geen bloem, geen kaas, geen varken zijn land binnenkomt.

En wat voor minister Timmermans geldt, gaat ook op voor zijn collega’s van de 27 andere lidstaten van de Europese Unie. Juist de poging zich te onderscheiden, speciale banden aan te smeden, geeft Rusland kansen de afzonderlijke lidstaten tegen elkaar uit te spelen. Mooi dat de Fransen hun oorlogsschepen houden kunnen. Scheelt al gauw een paar miljard op de handelsbalans. Duitsland kan niet zonder het Russische gas.

Inmiddels is Poetins nieuwe Rusland druk doende de naasting van de Krim te effectueren. De VS en Europa hebben de eerste sancties uitgevaardigd. Het is duidelijk dat het zwaartepunt van de crisis steeds meer naar het oosten van Oekraїne wordt verlegd. President Poetin rust niet eerder voordat hij zijn belangen heeft zeker gesteld. Het is wel pokeren geblazen. Zijn voordeel is zijn slagkracht. Het Westen, Europa met name loopt bij voorbaat vele stappen achter. Misschien hoopt hij wel op een verdere escalatie. Immers, die stelt hem nog betere in staat de nationalistische trom te roeren. De oppositie uit te schakelen. Het Westen heeft zijn gas nodig. Niet andersom.

Het kan een paar weken duren. Een paar maanden. Een jaar misschien. Europa heeft maar één kans: Een politiek van heldere, niet mis te verstande taal. Uit één mond gesproken. Kortom, drs. Frans Timmermans, de laatste Nederlandse minister van buitenlandse zaken.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 17, 2014 at 6:45 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: