sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WIE WEET, BEDENKT KIEZER ZICH NOG

leave a comment »

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De laatste peilingen wijzen erop dat een record aantal kiezers thuis blijft. Eerder in de campagne meldde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dat niet-stemmers de komende jaren hun mond dicht hebben te houden, waarmee de burgemeester zich de verdenking op het hoofd laadde dat hem het opkomstpercentage niet laag genoeg zijn.

Niet-opkomen, blijft daarmee een zwaktebod. Toch hebben de kiezers misschien een bedoeling om vandaag de stembus de stembus te laten. Willen zij hun onvrede tonen over de manier waarop de politiek functioneert. Willen zij de politici iets duidelijk maken. De meest gehoorde argumenten van niet-stemmers zijn: “Ik weet niet op welke partij ik moet stemmen. Het is allemaal lood om ijzer. De beslissingen zijn toch al genomen”.

Velen maken zich zorgen. Columnist René Cuperus beloofde maandag in de Volkskrant zijn schoenen op te eten als het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag minder dan de helft bedraagt. “Want als het zover komt, is dat een democratisch drama”, schreef hij.

O ja? Maar ach, wie weet valt het allemaal weer mee. Bedenken de kiezers zich te elfder ure. Toch zou ik René Cuperus aanraden een flink scherp mes aan te schaffen. Met kartelrandjes. Kleine hapjes te nemen. Niet kauwen, maar in één keer doorslikken.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 18, 2014 at 10:55 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: