sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALLES ZIT PECHTOLD EVEN MEE

leave a comment »

D66, de partij van Hans van Mierlo stond er in 2005, 2006 dramatisch voor. Drie zetels in de Tweede Kamer hadden de Democraten over. Een feniks was de partij altijd geweest, maar dit keer leek er toch geen houden aan. In arren moede had zij zich ontdaan van het stigma bijwagen van de PvdA, om zich van de weeromstuit in een roekeloos en hopeloos avontuur te storten met VVD en CDA. Waarop de leden Alexander Pechtold als hun leider kozen.

Intussen is het land acht jaar verder. D66 beleeft hoogtijdagen. De media hebben Alexander Pechtold al opgewaardeerd als schaduwpremier en de absolute leider van de constructieve oppositie. Kiezers zien in D66 een liberaal alternatief voor de conservatieve VVD en voor een zieltogende PvdA. Op het gevaar af, te vroeg te pieken, klimmen de Democraten gestaag in de peilingen, en bereiken nu de SP-waarden van twee jaar geleden.

Wat met name opvalt, is de overloop vanuit de PvdA. Immers, D66 put vooral uit de groep van hoogopgeleide en verlichte middenklasse. Liberalisering en privatisering zijn een typisch D66-ding. Lastenverlichting, de kwaliteit van het onderwijs, versoepeling van het ontslagrecht staan hoog op de agenda. De koers is volle kracht procent Europa. Blijkbaar wegen die elementen nu even zwaarder dan de solidariteit die de afvallers tot nu toe binnen de sociaaldemocratische familie hielden.

D66 oogt fris en fruitig om het in voetbaltermen uit te drukken. In Pechtolds kielzog volgen massa’s jonge, intelligente, redelijk succesvolle managertypes die voortborduren op de Hans Wijers, de Rinnooy Kans en Roger van Boxtels. Sociaal, bijzonder vaardige bestuurders die erin zijn geslaagd het oude bastion van het old boys netwerk binnen te dringen. Over democratisering van de samenleving, staatkundige hervorming, de gekozen burgemeester heeft niemand het meer. Als het zover komt, wil D66 wel meedoen. Geen Democraat steekt nog zijn nek uit voor een levensvatbaar politiek model hoewel dat toch eens de bestaansreden van D66 was.

Of het verstandig is? Staatkundige vernieuwing vereist een wijziging van de Grondwet, is een schier onmogelijke opgave dus. Vermoedelijk geloofde oprichter Hans van Mierlo er in 1994 al niet meer in. En nadat minister De Graaf zijn voorstel voor de gekozen burgemeester zag stuklopen op het nee van PvdA-senator Ed van Thijn, besloten de Democraten zich te concentreren op de sociaaleconomische hervormingen, onderwijs en Europa.

Als Pechtold het politieke spel goed uitspeelt, zou D66 zo maar VVD en PvdA kunnen ontgroeien. Wat dat betreft, maakt hij meer kans dan het socialistische alternatief Emile Roemer die in 2012 zich te pletter liep tegen het Telegraafgeweld en de vereende rechtse krachten. Bovendien zit alles even mee. PvdA en VVD hebben uitgesproken zwakke leiders. Het herstel van het CDA heeft nog te weinig handen en voeten. Geert Wilders is plotseling gewikkeld in een strijd van leven of dood. Zelfs Rusland lijkt op de hand van Alexander Pechtold. De overval op de Krim toont bij uitstek de noodzaak aan van een krachtiger Europese Unie.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 24, 2014 at 5:36 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: