sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ZELFS POETIN KON PRET NIET DRUKKEN

leave a comment »

Twee dagen was de Amerikaanse president Barack Obama in Nederland. Wij waren heel erg trots. Voor alles was gezorgd om hem het naar de zin te maken. Het Nachtwachtdecor ging de hele wereld over. De NSS was één grote reclamespot. Rijksmuseumdirecter Wim Pijbes verklapte dat hij advertentieruimte in The New York Times heeft gekocht. Obama, Rembrandt, Pijbes op één foto. Kan het mooier?

Drieёnvijftig regeringsleiders waren erbij. Ze hebben heerlijk gegeten in de Oranjezaal van Huis ten Bosch als gast van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Naar verluidt, had de kok zichzelf met name bij het bereiden van de Argentijnse tournedos overtroffen. Gisteren was er nog een lunch van Johnny Boer. De kosten vallen alleszins mee. Zijn begroot op ongeveer 22 miljoen euro waarbij de beveiliging voor de Amerikaanse president niet zijn meegerekend.

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dat de topconferentie over nucleaire veiligheid een groot succes was. Iedereen blij. Van alles is besloten. De grote afwezige was natuurlijk Vladimir Poetin, de Russische president. Zijn land was uit de G8 gestoten vanwege de verovering van de Krim.

Velen hadden er voor gewaarschuwd. “Niet doen. Niet isoleren. De dialoog blijven voeren”. Want Poetin is nu eenmaal geen man die zich laat piepelen. Laat staan dat hij zich laat uitsluiten. Daadkracht is zijn handelsmerk. Ongetwijfeld smeedt hij al een plannetje. Een plannetje dat indruk maken zal.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was twee dagen prachtig weer. Alles werkte mee. Geen wanklank is gehoord. De politie was heel tevreden. Mark deed het fantastisch. Barack was hem erg dankbaar voor het gastheerschap van zo’n belangrijke conferentie. Vond het trouwens gezellig. “En”, verzekerden de experts, “de president meende dat oprecht”. Waarop het voorzichtig donker werd. De wind vanuit het oosten aanwakkerde. De weersverwachting meldt: natte sneeuw. En naar verluidt, staat Nederland weer op de kaart.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 25, 2014 at 8:33 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: