sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ZELFS JOHAN CRUYFF IS DAT NIET GELUKT

leave a comment »

Schitterend nieuws. Sir Alex Ferguson, de oud-coach van topclub Manchester United is aangesteld als hoogleraar aan de Harvard universiteit, Boston, Massachusetts. De Harvard Business School nog wel, de Ivy League University.

Harvard. Je moet of bijzonder goed zijn in je vak, of bijzonder rijk om op de wereldvermaarde universiteit terecht te mogen komen. Goede voetballers zijn rijk. Toch ken ik er niet veel die iets met Harvard hebben. Zelfs Johan Cruyff is nooit een aanzoek gedaan. Mij niet bekend, in elk geval.

Misschien moet je 72 jaar zijn, zoals Sir Alex, de altijd eenvoudig gebleven Schotse volksjongen. Trouw lid van de socialistische Labourpartij, vurig tegenstander van een onafhankelijk Schotland. Kauwgum in de mond. “En”, lieten Jaap Stam en Ruud van Nistelrooy eens noteren, “niet te beroerd een schoen richting spelers te gooien, of wat hem maar in de handen kwam”.

Succesvol was hij zeker. Sir Alex Ferguson stond aan de bakermat van het grote geld dat de voetbalwereld binnenkwam. Leidde 25 jaar de populairste voetbalclub ter wereld. Won twee keer de Champions League en werd 13 keer Engels kampioen.

Over de erfenis die hij als coach heeft achtergelaten, verschillen de meningen. Manchester United zou een goede jeugdopleiding hebben. Intussen is de club wel achteropgeraakt bij de nog rijkere concurrentie. Voetbaltechnisch hebben de Fergusonteams nou niet direct een onuitwisbare indruk achtergelaten. Van Ferguson zelf herinnert het grote publiek zich de eeuwig kauwende mond. En o ja, de schrikreactie toen een assistent voor de grap een ballon kapot trapte.

Niettemin blijft het een prestatie op zich. Vijfentwintig jaar coach van topclub Manchester United in een tijd dat zijn collega’s met bosjes tegelijk aan de kant werden gezet. Harvard is ook niet over één nacht ijs gegaan. Prof. Anita Elberse heeft vorig jaar nog een studie gepubliceerd, getiteld: ‘Sir Alex Ferguson: Managing Manchester United’. Ongetwijfeld kan Sir Alex er smakelijk over vertellen. Kauwgum in de mond.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

April 5, 2014 at 12:03 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: