sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VERBIJSTEREND IS WESTERS SENTIMENT

leave a comment »

Vijftien miljoen doden vielen tussen 1914 en 1918. Negen miljoen soldaten, jonge mannen, geofferd op het altaar van het nationalisme. Wereldrijken stortten uitgeput ineen, om nooit meer te herrijzen. Onbeschrijfelijke verwoestingen hadden plaats. Steden verpulverden. De Grote Oorlog toonde al waartoe de mensheid in haar domheid in staat blijkt.

Toen moest de Tweede Wereldoorlog nog komen, om te bewijzen dat het nog erger kan. Vijftig miljoen doden. Een wereld, in puin. Atoombommen. De Holocaust, om uit te drukken hoe ongelofelijk diep de mens kan zinken.

Twee machtsblokken verdeelden daarop de wereld, zo goed en kwaad zij konden. West contra Oost. Kapitalisme contra communisme. Vrijheid tegen onvrijheid. Democratie contra dictatuur. Ach, was het maar zo simpel. Communisme was vaak de vlag voor nationalisten om steun te krijgen, waar anderen, dictators soms, kozen voor het vrije Westen.

De Amerikaanse historicus Paul Kennedy voorzag veel in ‘Opkomst en Ondergang van de Grote Wereldrijken’. De historicus en zijn lezers waren dan ook niet verrast dat de machtige Sovjetunie in 1990 ineenstortte. Zij hadden het aan zien komen. Het land had zich uitgeput gedurende de Koude Oorlog, in de wedloop met de Verenigde Staten, in de Afghaanse woestenij. De politieke, morele en economische depressie waarmee de Verenigde Staten te maken kreeg in het eerste decennium van de 21ste eeuw past er perfect bij. De oorlogen in Afghanistan, in Irak en de economische crisis bleken wat veel van het goede.

Intussen bezit de VS bezint zich op zijn positie. China is groot. Er zijn veel Chinezen. De economie tiert welig. Maar wat het land precies wil, is niet erg duidelijk. De Europese Unie is een verzameling van staten. Er is veel onzekerheid. Het Midden-Oosten blijft een regio waar vrede een zeldzaamheid is. In Syriё woedt een burgeroorlog. Irak wil maar niet rustig worden. In Egypte is het leger opnieuw aan de macht na een poging tot revolutie. Wat voor staat wordt het Turkije van premier Erdogan? Begrijpt het Westen Iran wel?

Hoe het zij, de wereld is zoekende. In die wereld probeert het Rusland van president Vladimir Poetin zijn oude rol van grootmacht te heroveren. Het maakt me bang. Ik zie een soort van hooligans die vlaggen planten, knuppels dragen, gewapend zijn. Vechtersbazen die weten wat ze doen. Patriotten. Separatisten. “Vrijheidsstrijders”, zeggen de Poetingezinden die vinden dat Oekraїne historisch gezien bij Rusland hoort, die de dictatuur verkiezen boven democratie.

De Oekraïense politie treedt nauwelijks op. De interimregering in Kiev lijkt niet in staat een vuist te maken. Wat nog het meeste stoort, is de houding van het vrije Westen. Van ons! De Verenigde Staten gebruikt harde taal. Kondigt tenminste nog serieus ogende sancties af. Brussel vergadert en praat. Economische sancties zijn mondjesmaat, heel voorzichtig. Zò, dat president Poetin niet te boos wordt. Overduidelijk wegen de belangen zwaar.

De Russische annexatie lijkt aanvaard. Op de opiniepagina’s en op publieke fora winnen de geluiden veld die de westerse media verwijten de crisis eenzijdig te belichten. Te weinig oog hebben voor de Russische belangen. Geen oog hebben voor de vernederingen die de Russen sinds 1990 hebben moeten slikken.

Begrip hebben voor een president als Vladimir Poetin, een dictator die geen oppositie duldt, de vrije pers aan handen en voeten bindt, critici naar Siberiё stuurt. Die bevangen is door een verlangen naar voorbije tijden. De buren moeten weer bang zijn voor het machtige Rusland. Niet andersom.

Ook in het Westen is veel mis. Meer mis nog dan ik al dacht. Maar wat angstig maakt, verbijstert zelfs, is het sentiment. Alsof de democratie geen extra waarde meer heeft. Alsof al die miljoenen levens niet meer zo tellen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

April 14, 2014 at 4:45 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: