sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALGERIJE, EEN BAKEN VAN STABILITEIT

leave a comment »

De president van Algerije is 76 jaar. Betrouwbare bronnen melden dat Abdelaziz Bouteflika na een beroerte niet meer kan praten en lopen. Toch kreeg hij bij de verkiezingen 81 procent van de stemmen. Goed voor een vierde termijn, tenminste als zijn uitdager Ali Benflis nul op het rekest krijgt na een protest wegens fraude.

Er zijn westerlingen die wel eens kritische vragen stellen bij de invulling van de democratie in andere landen. Er zijn er ook die wijzen op de verschillen in cultuur. Nog weer anderen herinneren zich de geweldorgieёn van 15 jaar geleden. Hoe het zij, het NRC Handelsblad schrijft: “Algerije is een belangrijke producent van olie en gas én een trouwe bondgenoot van het Westen in de strijd tegen terrorisme. Bovendien is het land een baken van stabiliteit in een regio waar het ene na het andere autoritaire regime omver werd gekegeld door een volksopstand”.

Er is een crisis gaande, in Oekraïne. Veel draait om gas. Rusland en de VS staat tegenover elkaar, als in vroegere dagen. Bijzonder hartelijk was de ontmoeting tussen Shell-topman Ben van Beurden en de Russische president, Vladimir Poetin. De heren beklonken een al twintig jaar durende samenwerking op het Russische eiland Sachalin. En er zijn gevorderde plannen om de samenwerking uit te breiden.

Olie. Gas. Kapitaal. Multinationals. Soms denk je, hebben de cynici toch gelijk.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 18, 2014 at 9:58 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: