sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VOETBAL IS DE IDIOTIE VOORBIJ

leave a comment »

Een stuk of wat hooligans, snotneuzen, onruststokers gooien wat vuurwerk. Waarop het land weer eens op zijn kop staat. Niets onwezenlijker anno 2014 dan het voetbal.

PEC-Ajax 5-1. Zwolle blij. Maar daar gaat het niet om. Voetbal is de idiotie voorbij. Het spel is verkocht aan het grote geld. Niets is eerlijk. Niet op het veld, niet buiten het veld, en het begint al met de kleintjes.

Ongelofelijke aantallen praatsessies vinden plaats, op de radio, de televisie. Sessies die nergens over gaan. Negen van de tien experts, allemaal mannen, praten met meel in de mond. Zeggen niet wat ze echt vinden. Immers, ze hebben een contract. De enkeling die zegt wat hij vindt, vervalt al gauw in scheldpartijen, ongein, rancune. Laat zich leiden door de eigen voorkeuren. Van de witte raaf die rest, weet je het nooit. Ook hìj heeft al gauw zijn belangen.

Wat het voetbal nodig heeft, zijn echte journalisten, in plaats van de hobbyisten die gek zijn op het spelletje en de randverschijnselen. Want waar is de voetbal-David Walsh, de Britse journalist die al in een vroeg stadium wielervorst Lance Armstrong doorgrondde? Waar is de onderzoeksjournalist die een voet achter de voetbalschermen probeert te krijgen? Waar is de journalist die begrijpt dat de val van Bayern-directeur Uli Hoeness niet op zichzelf staat, niet het einde is van een fantastische carrière, maar, integendeel, het begin van een ontluisterend verhaal over geld en macht waar voetbal en bedrijf samenkomen? De journalist die Co Adriaanse serieus neemt als de ex-voetbalcoach van Red Bull Salzburg verwijst naar het dopingverleden van de clubarts?

De rellen van vorig jaar in Rio toonden al aan waar het toe leiden kan als mensen het teveel wordt. Het niet meer aan kunnen zien, hoe miljarden verspild worden. En allemaal wijzen ze naar elkaar. “Hij heeft het gedaan”. “Hij is de schuld”.

De conclusie is helder: Allemaal maken ze het voetbal met de grond gelijk. Kapot. Tot een vies, vuil, smerig spel. Waar niets meer leuk aan is. Zo bezien is het helemaal niet zo gek dat onverlaten op een heerlijke zondagnamiddag vuurwerk het veld opgooien.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 21, 2014 at 10:10 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: