sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘HOLOCAUST WAS GEEN VOOROPGEZET PLAN’

leave a comment »

De Volkskrant toont via de site colleges van de Leidse universiteitsdocent, dr. Bart van der Boom over de Holocaust. “Opdat de lezer begrijpen zal”, vermoed ik.

Ik heb er nu twee gezien. Dat zijn er vermoedelijk te weinig voor een definitief oordeel. Maar een indicatie moet er toch wel zijn. Bedenk daarbij dat dr. Van der Boom twee jaar geleden nog furore maakte met zijn boek, getiteld: ‘Wij weten niets van hun lot’. Waarmee hij niet alleen de Librisprijs geschiedenis verwierf, maar ook zou hebben aangetoond dat de gewone Nederlander in de oorlog geen idee had van wat de joden in concentratiekampen te wachten stond. “En”, gaat hij nog een stapje verder, “die gewone Nederlander kon dat ook niet weten”.

De Volkskrantcolleges lijken eenzelfde gedachtelijn te volgen. In het eerst college legt dr. Van der Boom in elk geval haarfijn uit dat de Holocaust niet het resultaat was van vooropgezet plan, maar pas in 1942 min of meer toevallig tot stand kwam, in gang gezet door de loop van de ontwikkelingen. Dus als de top, Hitler zelf, al geen precies idee had, kun je dat ook moeilijk van de gewone Nederlander verwachten.

Ik geloof het best, al is het maar omdat de Holocaust elk voorstellingsvermogen te boven ging. Alleen vraag ik me af, wat de betekenis precies is. Maakt dat, bijvoorbeeld, de gewone Nederlander nu meer of minder verantwoordelijk?
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 23, 2014 at 12:26 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: