sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IK HOOP. IK SMEEK. BID

leave a comment »

Koningsdag, 26 april 2014. Morgen dus, vanaf 00.00 uur. De voorbereiding loopt hier op rolletjes. De stad verwacht 150.000 oranjegekke gasten, vast van plan er een geweldige dag van te maken. Kraampjes staan al overal. Podia verrijzen. De horeca verwacht recordomzetten. Ook de verhuurder van pisbakken wacht een fantastische dag.

Koningsdag. Zoveel staat vast. De politie is paraat. De stad wordt één mensenzee. Een enorme lawaaikermis barst los.

Vijfenzeventig meter van mijn deur verrijst een tentendorpachtig iets voor de ingang van een chique hotel. Witte tenten voor chique gasten, veronderstel ik. Het wordt ook dit jaar groots. Het podium is vrijwel klaar. Op een stellage lees ik het woord: Tech. Of is het Techn. Wat maakt het uit. Ik houd me vast. De voorbije twee jaar kon ik geen kant op. De dreun die mijn huis doorkliefde, trilt nòg na. Ik werd gek, en dat terwijl ik me niets van het woord Tech herinner.

Ach, het is maar één dag. Eén dag. Zelfs ik ben jong geweest. Hield heus wel van een feestje, biertje aan de mond. Leuk. De weersverwachting is veelbelovend. Voor de feestgangers tenminste: “Zon, droog, aangename temperatuur”.

Maar, Tech! Hoe bereid ik me voor op urenlang afschuwelijk, oorverdovend, hartverscheurend, alles doordringend gedreun? Helaas, ik heb geen keus. Ik moet drastische maatregelen nemen. Daarom hoop ik. Smeek. Ja, ik bid dat het hard gaat regenen. Echt, heel hard regenen, met daarbij een wind waartegen geen paraplu en permanent bestand zijn. Zeg maar windkracht 8, 9. Fiks hagelbuitje eroverheen. Dat die bui van 11.30 uur tot zo’n beetje middernacht mag duren.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 24, 2014 at 8:19 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: