sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘Hebben wij es gewusst?

leave a comment »

Nog maar eens naar de historicus dr. Bart van der Boom gekeken, op de Volkskrantsite. Filmpje nr. 4, getiteld: ‘Hebben wij Nederlanders es gewusst?’ Ach, ik had het boek, ‘Wij weten niets van hun lot’, moeten lezen.

Hoe het zij, met stijgende verbazing heb ik de serie afgezien. Het begint al met het citaat in filmpje nr. 3. “….Toen de Duitsers Nederland bezetten en de Joden wegvoerden, keken de Nederlanders de andere kant op. Alsof het hen niet kon schelen….” , waaraan dr. Van der Boom zijn betoog vervolgens ophing. Aan de hand van 164 dagboeken toonde hij aan dat het beeld niet klopte van de onverschillige Nederlander richting joden. Niets van waar. “De Nederlanders leefden juist mee. Toonden mededogen”.

Laat het geen onverschilligheid zijn. De vraag, waarom teruggekeerde joden na de oorlog een op z’n zachtst gezegd nogal koele ontvangst wachtte, moet dr. Van der Boom dan maar in een volgend boek beantwoorden. Toch kan hij wel gelijk hebben. Was het niet de onverschilligheid die een hoofdrol speelde. Mogelijk was het angst. Naar ik begrepen heb, hoopten de meeste Nederlanders bovenal ongeschonden door de oorlog heen te komen. Probeerden te overleven. Pasten zich, waar mogelijk, zo goed mogelijk aan. Dachten wellicht ook , zoals de historicus aangeeft, dat de oorlog niet meer zo lang zou duren toen de deportaties in de zomer van 1942 aanvingen.

Dr. Van der Booms stelling is, dat Nederlanders niet geweten hebben van de Holocaust, en voert dit als een reden aan waarom de Duitsers hier meer dan 110.00 joden konden oppakken, wegvoeren en vermoorden. Wel wijst hij er bij herhaling op: “Nederlanders wisten van het verschrikkelijke lot dat weggevoerde joden wachtte. Dat Polen allesbehalve een vakantie-oord was. Dat er kampen waren. Vermoedden wel degelijk dat een groot deel niet levend terug zou keren”.

Waarmee dr. Van der Booms betoog toch wel revolutionair is. In elk geval heeft hij de vraag die zo velen al bijna 70 jaar bezighoudt, gereduceerd tot een semantische kwestie. Een woordenspel.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 25, 2014 at 11:32 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: