sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

Rosanne maakt gehakt van Piketty

leave a comment »

Verbazing. Niet weten. Vragen stellen. Oplossingen bedenken. Het houdt nooit op. Me dunkt, de mens heeft genoeg te doen. Diepe bewondering koester ik voor wetenschappers die ik ervan verdenk goed over een aantal zaken te hebben nagedacht. Gedegen onderzoek te doen, alvorens de conclusies op schrift te stellen.

Toegegeven, ik ben een tikje naïef wellicht. Maar toch, neem de Franse hoogleraar economie, Thomas Piketty. In ‘Kapitaal in de 21ste eeuw‘ toont hij met hulp van een nieuwe statistische techniek aan, wat sommigen al zo lang menen te zien in het Westen: “Het verschil tussen rijk en arm heeft laatnegentiende-eeuwse vormen aangenomen. Is best wel een probleem, al is het maar omdat de rijken hun geld in toenemende mate verwerven via erfenis of uit vermogensoverdracht. Intussen zit de middenklasse in de verdrukking”.

De Amerikaanse econoom, New York Timescolumnist Nobelprijswinnaar, Keynesiaan, Paul Krugman stelt dat Piketty de economische kijk op rijkdom en ongelijkheid voorgoed veranderd heeft. Nee, hij denkt niet dat Piketty de overtuigde liberaalkapitalisten zal overtuigen. Wèl, dat de Franse econoom hen dwingt de neoliberale verdedigingslinie nieuw leven in te blazen, want die ligt volgens hem aan gruzelementen.

Paul Krugman mag in zekere kringen verdacht zijn. Naïef is hij niet. Hij kent zijn tegenstanders. Toch vrees ik dat hij opnieuw te optimistisch is. Zo lees ik de column van Rosanne Hertzberger in het NRC Handelsblad, zaterdag 26 april. In pakweg 500 woorden rekent de columniste af met het betoog van Piketty. Hoe ze ertoe komt, doet er eigenlijk niet toe. Hard bewijs voegt Rosanne ook niet toe. Ze neemt waar. De ongelijkheid is volgens haar een farce. “Misschien”, schrijft ze, “ben je straatarm in vergelijking tot de allerrijksten, dan nog leef je in een leuk rijtjeshuis met diepe tuin, een huisbioscoop en een Senseo”. Dus: “Piketty heeft echt ongelijk”, weet Rosanne zeker. Let op het woordje echt.

Waarmee gezegd, Thomas Piketty heeft een lange weg te gaan, in Nederland al helemaal.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 27, 2014 at 8:58 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: