sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WIE TRONIES ZIET, WEET GENOEG

leave a comment »

Alsof de vrede lang genoeg geduurd heeft. Dagelijks vallen nu slachtoffers. Het geweld verhevigt. Pro-Russische strijders zijn vastbesloten de macht in Oost-Oekraïne te grijpen vóór de verkiezingen van 25 mei om die vervolgens naar hun hand te kunnen zetten. Zij doen dat onder het goedkeurend oog van het Russische leger dat klaar staat zijn broeders te hulp te snellen. Liever niet, vermoedelijk. Immers, het gaat goed zoals het gaat.

Een operette-oorlog noemen cynici de krijgshandelingen. “Ach, de mensen weten daar niet beter”, lijken zij daarmee te suggereren, alsof er sprake zou zijn van, meer een komisch schouwspel dan een crisissituatie die alles in zich heeft om uit te monden in een al dan niet gewapend conflict dat Europa diep zal raken.

Zondag toonden de pro-Russische betogers acht gevangen OVSE-waarnemers, alsmede een aantal zwaar toegetakelde Oekraïners. “Krijgsgevangenen”, aldus de burgemeester van het hoofdkwartier, Slavjansk. Ponomarov noemt hij zichzelf. Niemand weet of het zijn ware naam is. Wat wel waar is, is dat hij er vervaarlijk uitziet en voor weinig terug zal deinzen.

En wie de boeventronies ziet die voor Rusland het vuile werk in Oekraïne verrichten, kan alleen maar concluderen dat zelfs het voorzichtigste optimisme een illusie is. Vladimir Poetin is vastbesloten, is de Rubicon overgestoken. Hij kan niet eens meer terug. Rusland eist zijn plaats op, vooraan in de rij van grote mogendheden. Oekraïne moet terug in het Russische hok.

De succesvolle annexatie van Krim heeft de Russische president alleen maar gesterkt. Zo ook , de praktijk dat het westerse bedrijfsleven zich in alle bochten wringt om de banden met Rusland aan te houden. “Over doden niets dan goed, maar voor ons telt nu eenmaal de economie”. Dus blijven Shell en Siemens vriendelijkheden met Moskou uitwisselen.

Zondag is het 4 mei, en herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De herinnering aan de verschrikkingen van het Nazi-regime is zeventig jaar na dato springlevend. Nee, een Derde Wereldoorlog hoeft het niet te worden, maar we mogen de overeenkomsten niet negeren tussen toen en nù. Ook het Duitse volk voelde zich diep vernederd. Hun leider haakte op die gevoelens in, was overmand door revanchegevoelens. In het programma De Overnachting, Radio 1 vertelde NOS-verslaggeefster, Kysia Hekster, hoe een enge man zij Vladimir Poetin vindt.

Het Geneefse akkoord van 18 april blijkt een vodje papier. De wereld herinnert zich München, 1938. Hitler was een enorme bluffer. Wie je ook hoort, de voormalige KGB-kolonel, Vladimir Poetin beheerst die kunst als weinig anderen. Maar wat hem wellicht nog gevaarlijker maakt, is dat hij op alles lijkt voorbereid. Het Westen heeft het sanctiebeleid verscherpt. Tegenmaatregelen zullen niet uitblijven. Intussen veroveren de separatisten Oost-Oekraïne, stap voor stap, en maakt de regering in Kiev een hopeloze indruk.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

April 28, 2014 at 6:43 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: