sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WAAR STOPPEN RUSSISCHE TANKS?

leave a comment »

Toen zette de regering in Kiev maar weer eens een offensief in. De vijand schoot helikopters neer. In Odessa liep het vreselijk uit de hand. Doden en gewonden vielen. Het project Oekraїne verloopt volgens Russisch plan. Poetins separatisten hebben al een twaalftal steden in het oosten overgenomen. De Republiek Donetsk bereidt de afscheiding voor. De aanleiding is dáár: Russische troepen kunnen Oost-Oekraїne invallen.

Intussen speelt het Westen een geheimzinnig, tamelijk ondoorzichtig spel. Hoewel opnieuw strengere sancties zijn afgekondigd, lijkt de Amerikaanse president Obama niet van zins het conflict op de spits te drijven. En de Europese Unie nog veel minder. Steeds duidelijk dringt de rol van Duitsland zich op. De economische belangen zijn te groot. De Russische president Poetin zit te sterk in het zadel. Oekraїne moet er zelf zien uit te komen.

Een Derde Wereldoorlog? Geen sprake van. Zelfs een Tweede Koude Oorlog zien de politici niet zitten. Als Poetin het zo graag wil, geef hem zijn invloedssfeer. Laat hem proberen Oekraїne op de been te houden. Als de burgers dan zo graag bij Rusland willen horen. Laat ze. Geef ze de kans.

Te grote belangen zijn in het geding. Voor de Europese Unie als geheel staat al voor 760 miljard euro op het spel. Voor de VS is dat minder, 26 miljard slechts. Duitsland is de grootste speler. Ongeveer 350.000 Duitsers zijn linksom of rechtsom betrokken bij de handel met Rusland. Bondskanselier Angela Merkel is met voorsprong, de sterke man. Europa ligt aan haar voeten. Maar het was haar voorganger, de socialistische bondskanselier Gerhard Schröder die regeerde van 1998 tot 2005, en al snel de openingen zag. Hij drukte de totstandkoming van de Noord-Europese Gaslijn door die Europa voor ruim dertig procent afhankelijk zou maken van Rusland. Na zijn bondskanselierschap werd Schröder hoofd van de aandeelhoudersvergadering van Nord Stream AG.

Gerhard Schröder
Wie zijn de burgers die Schröder durven betichten van belangenverstrengeling? Hoe durven zij te denken dat het de socialist gaat om het grote geld verdienen? Neem collega Tony Blair, de voormalige Britse premier. Die verdient pas veel. Is een echte celebrity. Ach, misschien vindt hij het alleen maar leuk actief te zijn. Zich belangrijk voelen, hoort daarbij. Een standbeeld is wel het minste dat een man van zijn postuur verdient. Logisch dus, dat Gerhard Vladimir op zijn verjaardag uitnodigde. Logisch ook dat Schröder en Blair hameren op een goede verstandhouding met Rusland.

Geheel in lijn daarmee is de druk die ondernemers uitoefenen op de politiek. Niet de minsten, de CEO’s van Shell en Siemens zijn in eigen persoon naar Moskou gegaan om het glas met Poetin te heffen op de goede betrekkingen. De boodschap is duidelijk: “De crisis is nog niet voorbij. Er staan miljarden op het spel. Weten jullie wat een boycot van Rusland betekent voor de economie? Voor de werkgelegenheid? Voor de kansen bij de verkiezingen”?

Het is handelen en dealen. Poetin heeft het van te voren keurig bedacht: “Ik heb Europa in mijn macht. Die Schröder kan ik niet in de gevangenis zetten, maar wel laten eten uit mijn hand”.

Het is cynisme. Neoliberaal kortetermijndenken tot in de hoogste graad. Opnieuw dreigt de zakelijke elite het ravijn in te lopen, iedereen en alles mee te sleuren. Maximale winsten gloorden. Met politiek houden zij zich zogenaamd niet bezig. Met de duivel zouden zij zaken doen. En ze gaan ervan uit: “Wij zijn groot. Wij zijn machtig”.

Maar het gaat zoals het gaat. De Kievgezinde Oekraїners zijn niet van zins zich bij het Poetin masterplan neer te leggen. De situatie escaleert. Een burgeroorlog dreigt. Een Russische invasie komt almaar dichterbij, en is het maar de vraag waar de tanks stilhouden. Dan komt het moment dat Washington, Berlijn en Brussel hun knopen moeten tellen. Misschien zijn sancties onvoldoende. Komt de NAVO er niet onderuit Kiev hulp te bieden.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 2, 2014 at 8:05 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: