sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MOOI BAANTJE HEEFT DE MINISTER TOCH

leave a comment »

“De economie groeit weer. De export trekt aan. De crisis is voorbij ”, zei PvdA-minister van financiёn, Dijsselbloem bij RTL Z. En voegde eraan toe: “Niet voor iedereen natuurlijk. De werkloosheid, immers”.

Jeroen Dijsselbloem, beweren vriend en vijand, “is een bekwaam bewindsman. Zo bekwaam dat prominent VVD’ er Frits Bolkestein in hem de voorzitter van de Europese ziet. Mooi baantje heeft de minister van financiёn toch. Beetje rommelen met cijfers. Foutje is nooit zijn schuld maar is te wijten aan de ontwikkelingen op wereldschaal. Mooi dat hij de schade nog zoveel beperkt heeft. Gaat het goed, beloont de kiezer zijn bescheidenheid.

Wat de Nederlandse ministers van financiën vooral moeten doen, is in de Europese pas lopen, en daar wringt hem nou net de schoen. Socialist, liberaal of christendemocraat. Het maakt niet uit. Minister Dijsselbloem voert de neoliberale agenda uit, zoals zijn voorgangers al deden.

De crisis is voorbij. Ook Ierland, Griekenland, Spanje en Portugal kruipen uit het diepste dal. Dat wil zeggen, de rente op de staatsleningen daalt. Maar het herstil is pril. Intussen betalen de jongeren en de mensen aan de onderkant het gelag. De werkloosheid blijft schrikbarend, met een gemiddeld van 11,8 procent voor de Eurozone. In Nederland bedraagt zij 7,4 procent.

Minister Dijsselbloem hoopt op een kentering. Hij ziet lichtpuntjes. “Misschien volgend jaar al. Als het herstel doorzet. Het vertrouwen toeneemt. Ondernemers weer investeren. Dan, misschien. Wie weet, als de markt meewerkt”.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 6, 2014 at 11:05 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: