sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WAAR BLIJVEN TOCH DE ECHTE SANCTIES?

leave a comment »

Minister drs. Frans Timmermans van buitenlandse zaken is voor de media een dankbare gast. Gisteravond ontving Eva Jinek hem in het programma Eén op Eén. De Europese Unie, Rusland en Oekraïne kwamen vanzelfsprekend aan bod.

“ Waar blijven toch de echte sancties”? Het kan verbeelding zijn, maar Eva leek wat ongeduldig. Niet vreemd, want de PvdA-bewindsman is de geboren diplomaat-politicus. Heeft op elke vraag een haarfijn antwoord. Hij is gedreven, enthousiast. Werkt keihard. Reist de wereld onvermoeibaar rond, driemaal als het moet. Praat en praat. Spreekt wel zeven talen waaronder vloeiend Russisch.

Punt is, minister Timmermans doet dat allemaal met verve, maar zonder antwoord te geven op de vraag die iedereen bezighoudt. Dus sjouwde, sjorde en trok Eva, om erachter te komen dat de minister veel verwacht van de dialoog. Ook waarschuwde hij voor te snelle stappen. Vindt dat Vladimir Poetin op moet passen. Geen strategie voor de langere termijn heeft, en daarom best wel gevaarlijk is. “Ongetwijfeld”, aldus de minister, “is Poetin nu ook verrast door de recente ontwikkelingen”.

Al met al vindt de minister dat de Europese aanpak best wel werkt. Maar: “Nee, ik ben geen voorstander van strenge sancties. Althans, niet op korte termijn. Niet voor de verkiezingen van 25 mei. Maar om uw vraag te beantwoorden. Ik ben geen geschikte kandidaat voor de Europese Commissie”.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 13, 2014 at 9:40 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: