sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

BEETJE SCEPTICUS WORDT ER GEK VAN

leave a comment »

“Stemmen moet. Is een democratische plicht”, maant weldenkend Nederland de kiezers. Waarmee de uitslag van de verkiezingen van het Europese Parlement al vaststaat. Het wordt een fiasco. Immers, de opinie-onderzoeken voorzien een opkomst van nauwelijks 37 procent, drie procent lager dan voor de Europese Unie als geheel waarbij nog komt dat de eurosceptische partijen op winst staan.

Waarom? Welnu, kiezers handelen grosso modo rationeel, ook als zij niet de moeite nemen naar de stemlokalen te gaan. Punt is, zij weten dat hun stem geen invloed heeft hoewel politici en opinieleiders anders willen doen geloven. Negen miljoen Nederlanders kunnen 26 afgevaardigden kiezen voor een periode van vijf jaar in een instituut dat 751 parlementariёrs telt, en zich bezighoudt met zaken die het begripsvermogen van een redelijk normaal mens al gauw te boven gaat.

Alles is communicatie. “De politiek versimpelen dus, om haar dichter bij de burger te brengen. Glasheldere standpunten verkondigen. Onderwerpen framen”, zijn de conclusies die politici getrokken hebben, vast van overtuigd daarmee de kiezers voor zich te winnen.

“Banen”, is een voorbeeld. Kan het ook nauwelijks toeval zijn dat minister van buitenlandse zaken Timmermans in de verkiezingsweek op stel en sprong naar Saoedi-Arabiё is vertrokken om de dreiging van sancties af te wenden vanwege een Wilders stickeractie. Want, “het gaat om banen”, is de boodschap van het kabinet-Rutte, van de regeringspartijen VVD en PvdA. Van de werkgevers ook. Van het liberale dagblad NRC Handelsblad in het hoofdcommentaar.
“Banen”! is namelijk een woord dat kiezers goed begrijpen, ook al omdat het tegenstander Wilders neerzet als een gevaarlijke politicus die werkgelegenheid op het spel zet met zijn actie tegen het schatrijke olieschiereiland, en verdere uitleg overbodig maakt.

Je hoeft geen Wildersfan te zijn om de eigenlijke boodschap van het kabinet te vatten hoewel de PVV-actie niet alleen de islam attaqueert, maar ook de onderdrukking van vrouwen en de voortdurende schending van mensenrechten van een regime dat ook nog eens bekendstaat als een financier van, aan Al Qaida verwante strijdgroepen.

“Banen. Werk”! Liberaal en pro-Europees Nederland kan het niet vaak genoeg zeggen. Het is hetzelfde liberale Nederland dat zich hard maakt voor bezuinigingen, terugdringen van de overheidstekorten, redding van de banken in nood, vrij baan voor het bedrijfsleven. Het Nederland dat elke waarschuwing heeft genegeerd dat het beleid vooral banen kost. Nauwelijks acht slaat op de schrikbarend cijfers in Griekenland, Spanje en Portugal waar 25 procent van de beroepsbevolking geen werk heeft. Dat in Nederland bijna 700.000 mensen werk zoeken, is niet hun schuld.

Ach, een beetje scepticus wordt er krankjorum van, ook al omdat hij zoveel economen heeft horen verkondigen hoe fout het is om in crisistijd te bezuinigen. Dat de overheid dan juist moet stimuleren. De scepticus laat zich niet een, twee, drie verleiden door de cijfers die de harde werkelijkheid verdoezelen van jongeren die niet aan werk komen en van ouderen die alle hoop hebben opgegeven op nog een werkkans. Hij weet dat Amerikaanse en Duitse laaggeschoolde werknemers onvoldoende hebben aan één baan om rond te komen, en dat het de VS en Duitsland zijn waar liberaal Nederland naar toe wil.

“Stemmen moet. Het gaat om banen. Om werk”. Kwaliteitskrant de Volkskrant voert de Amsterdamse hoogleraar economie, prof. dr. Barbara Baarsma op als pleitbezorger voor de Europese Unie. Dus wijst de hoogleraar erop dat Europa een markt is van 500 miljoen consumenten. Ook vindt ze dat Europa niet iets is wat de mensen overkomt. “Nee, wij zijn Europa! Daarom”. Bovendien is prof. Baarsma gek op het oude continent, vooral als ze in Amerika is.
De conclusie zal iedere kiezer overtuigen. Prof. Baarsma stemt op een partij tussen VVD en D66 in.
Banen, dus! Probleem is of het werk de doorslaggevende reden is voor kiezers.

Volkskrantcommentator Martin Sommer gaat zeker stemmen, en dat terwijl hij het Europese Parlement een fantoomparlement vindt. Niet houdt van wilde plannen zoals het streven naar een politieke unie of uittreding uit de Europese Unie. “Dus”, schrijft Sommer, “stem ik ChristenUnie/SGP”. Het is maar dat de kiezer het begrijpt.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 19, 2014 at 7:02 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: