sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VERSCHIL ZIT IN DNA EUROPA

leave a comment »

In zijn laatste week als presentator van Pauw en Witteman maakte hij een statement. Niet als presentator maar als columnist van de VARA-gids dat vanzelfsprekend heel iets anders is. Afin, Paul Witteman stemt vandaag niet voor de Europese verkiezingen. Veertig jaar media-ervaring met politici zijn hem uiteindelijk te veel geworden. Het is goed. Hij is er helemaal klaar mee, en met hem bijna tweederde van de kiesgerechtigden.

D66-leider Alexander Pechtold las de presentator de les. “Dat kan niet. Je hebt een voorbeeldfunctie als opiniemaker. Stem dan blanco”, fulmineerde de aanstaande premier van Nederland. Witteman had nog geluk. Voor hetzelfde geld had minister Frans Timmermans aan tafel gezeten.

De minister van buitenlandse zaken is een zo mogelijk nog meer bevlogen Europeaan dan Pechtold. Hij mocht gisteren bij Matthijs van Nieuwkerk zijn opwachting maken. Vertellen waarom Europa er wel degelijk toe doet.
De minister deed dat onder andere aan de hand van het boek ‘Made in Europe’. Een zoektocht van schrijver Pieter Steinz naar het DNA van Europa via de kunst. Steinz constateert dat er in Europa gedeelde waarden zijn, sterker dan de euro.

‘Made in Europe’ zal een prachtig en leerzaam boek zijn. Ongetwijfeld is het allemaal waar wat de schrijver vertelt. Zó waar, dat minister Timmermans vindt dat leerlingen er kennis van zouden moeten nemen. Probleem is alleen dat de meest gedeelde waarde nou net de verschillen tussen de Europese staten betreft. Burgers hechten zeer aan die verschillen, of ze nu wonen in Spitsbergen of de Algarve, in Ierland of Estland.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

May 22, 2014 at 2:16 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: