sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE SPRONG VOORWAARTS VAN D66

leave a comment »

Het voorbehoud blijft. D66-leider Alexander Pechtold heeft al geconcludeerd dat de Nederlandse kiezer donderdag vol overtuiging voor Europa heeft gestemd. Lijsttrekker Sophie in ’t Veld gaat nog een stapje verder. Zij hoopt dat de voorspelde overwinning van haar partij, en meer nog het tegenvallende resultaat van de PVV, een sneeuwbaleffect hebben op de uitslagen in de overige lidstaten.

D66 mag een bij uitstek pro-Europese partij zijn. De sprong voorwaarts van de Democraten heeft alles te maken met de terugval van VVD en PvdA. Bovendien toont Sophie In ’t Veld aan dat zij het Nedercentrisch denkniveau nog niet ontstegen is. Immers, de kiezers in Frankrijk, Italiё, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk of waar dan ook in Europa laten zich niet leiden door het stemgedrag in Nederland, maar door de situatie in het eigen land.

Zo tekent zich in het Verenigd Koninkrijk een ware aardverschuiving af, nu de anti-Europese UKIP, de Onafhankelijkheidspartij van het Verenigd Koninkrijk, op het punt staat de Conservatieven van premier Cameron een enorme optater te geven. In Frankrijk dreigt de bondgenoot van de PVV, het Front National, zondag de nummer 1 te worden.

Zover hoeft het niet te komen. Misschien schrikken zelfs de boze Britse en Franse kiezers te elfder ure terug voor al te drastische stappen. Zij zullen dat doen vanwege nationalistische motieven. Toegegeven, Geert Wilders is in Europa inmiddels een begrip. Geen Fransman die Pechtold kent. Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is de D66-leider volslagen onbekend. Laat staan dat de Belgische of Ierse kiezers ooit gehoord hebben van Sophie in ’t Veld. “Sophie, who”?
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

May 24, 2014 at 1:56 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: