sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

D66 IS DE GROTE VERLIEZER

leave a comment »

D66 is hot. Twee verkiezingsoverwinningen op rij van de Democraten versterken dat beeld. Partijleider Alexander Pechtold groeit met de dag. Hij weet zich de sterke man van het kabinet Rutte II. Zijn pro-Europese koers is aangeslagen. De ondernemers en bezuinigers zijn meer dan tevreden.

Maar op the day after de fantoomverkiezingen van het Europese Parlement, is niets wat lijkt. De zure glimlach van Pechtold en lijsttrekker Sophie in ‘t Veld mag een aanduiding zijn. Niet alleen kreeg het CDA een zetel meer als gevolg van een lijstverbinding, de liberale fractie ALDE waarvan D66 deel uitmaakt, verloor 20 procent van de stemmen.

Ook zijn de Europese liberalen hun sleutelrol kwijt. Waren zij in het oude parlement onmisbaar voor het vormen van meerderheden, de verkiezingsuitslag heeft die mogelijkheden geblokkeerd. Noch de christendemocraten, noch de socialisten kunnen zij aan een meerderheid helpen. Nee, Pechtold heeft zwaar verloren, aan invloed ingeboet. Het waren toch Europese verkiezingen, niet?

En wat voor Pechtold geldt, gaat ook op voor de Belgische vrienden Guy Verhofstadt en Europees president Herman van Rompuy. Het liberale pro-Europese geluid is gedoemd, wordt de komende vijf jaar afhankelijk van individuele inbreng in het 751 leden tellende Europese Parlement.

Intussen is er alle reden voor zorg over de statuur van het Europese Parlement dat juist is ingezet als het instrument voor verdergaande integratie. De parlementariërs doen hun werk vol overgave. Het werkte als een boemerang. Immers, de kiezers zien hen vooral als verlengstukken van Brussel, niet als hun vertegenwoordigers.

Natuurlijk hebben de gevestigde partijen nog een ruime meerderheid in het Europese Parlement. Maar de christendemocraten en sociaaldemocraten weten zich bedreigd. De overwinningen van de anti-Europese en Eurosceptische partijen, het Front National in Frankrijk, de UKIP in Groot-Brittannie, de Duitse AfD, de FPÖ, de Vijf sterrenbeweging van Beppe Grillo, Syrizia en de Gouden Dageraad zijn even zo vele donkere wolken aan het integratiefirmanent. Zijn niet weg te poetsen.

De Franse, Duitse en Britse regeringen zullen hun conclusies trekken. Opvallend, is het voortreffelijke resultaat van de Italiaanse socialistische regeringspartij van premier Renzi. Al met al hoef je geen ziener te zijn om te voorspellen dat de Europese koers politiek behoudender en economisch socialer wordt. Behoud van nationale soevereiniteit wordt een hoofdthema, de komende jaren.

Maar Wilders’ PVV heeft toch verloren! “Nederland heeft Europees gestemd”, de triomf in de stem van Pechtold klinkt nog altijd door. Tsja.. Toch is het te vroeg Wilders af te schrijven. Immers, de bonje, de onmin, de radicalisering, het natrappen van ex-leden, de lekken naar de pers, zouden andere partijen dan de éénmansbeweging PVV in een stabieler tijdvak allang over de rand van de afgrond hebben geduwd.

Wat dat betreft, is het eerder een godswonder dat de PVV zich min of meer gehandhaafd heeft. Bovendien staat de concurrentie klaar om haar kiezers op te vangen. De VVD zet allang in op een hardere immigratiepolitiek, en anders komt wel een nieuwe sterke man of vrouw die het bange volk op de juiste manier weet aan te spreken.

Marine Le Pen heeft Wilders niet meer nodig. Maar wat de concurrentie vergeet, is dat het enige PVV-lid een nooduitgang heeft. Hij kan van de PVV alsnog een ledenpartij maken. Hoe het zij, de conclusie dat de Europese verkiezingen bewijzen dat in Nederland euroscepsis en anti-islamgevoelens zijn ingebed, is een flagrante ontkenning van de werkelijkheid. Misschien was Alexander Pechtolds blijheid na de exit polls oprecht. Drie dagen later wist ook hij beter.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

May 26, 2014 at 7:54 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: