sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IEDEREEN IS BLIJ IN DEN HAAG

leave a comment »

Had Paul Witteman dan toch gelijk door niet te stemmen? Dolblij was Alexander Pechtold gisteravond, want de Democraten vergaarden de meeste stemmen. Dolblij was Sybrand Buma, want het CDA kreeg de meeste zetels. Emile Roemer voelt zich de morele winnaar als leider van de grootste partij op links. Wilders was in geen velden of wegen te bekennen. Maar als lid van de rechts-nationalistische beweging kan hij ongetwijfeld bogen op een fantastisch, grandioos verkiezingsresultaat.

Iedereen blij in Den Haag. Iedereen had gewonnen. Zelfs de PvdA haalde opgelucht adem nu zij in zeteltal gelijk is gebleven. Maar helaas, Paul Witteman heeft in die zin gelijk gekregen dat de politici zich gisteravond en masse overgaven aan leugens en bedrog.

Pechtolds lach, bijvoorbeeld, was als die van de boer met kiespijn. Immers, als één groepering gisteren verloren heeft, is het wel die van de pro-Europeanen die hechten aan democratische hervormingen en verdergaande integratie.

Ook het blije gevoel van Buma kwam onwerkelijk over. Het CDA heeft een zetel meer dan D66, maar verloor vijf procent van de stemmen in vergelijking met de uitslag van 2009. Bovendien leverden de christendemocraten op Europees niveau een vijftigtal zetels in. Wel bleven zij de sociaaldemocraten nipt voor. Die weten zich op hun beurt bedreigd door linksere partijen. Intussen stormden rechts-nationalistische, anti-Europese, anti-euro en eurosceptische partijen het Europese Parlement in.

De kiezer bedrogen. NOS-correspondent in Brussel, Chris Ostendorf lichtte het voor Nieuwsuur allemaal toe. Een minzaam lachje speelde rond zijn lippen. Ach, hij had hetzelfde de afgelopen weken al zo vaak gezegd: “De komende dagen, dinsdag met name”, zei de NOS-correspondent, “wordt het pas spannend. Dan beslissen de lidstaten over het leiderschap van de Europese Commissie. En”, voegde hij er aan toe, “De Luxemburger Juncker mag zich kandidaat hebben gesteld namens het Europese Parlement. Hij heeft geen kans. Het Europees Parlement gaat er namelijk niet over. De lidstaten nemen de feitelijke besluiten, en de uitslag geeft geen enkele reden om van die gewoonte af te wijken. Integendeel zelfs”.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

May 26, 2014 at 12:45 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: