sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET MALIEVELD LIGT ER BLAKEND BIJ

leave a comment »

Vroeger, toen alles beter was, moesten de bazen het niet proberen. Zo maar een fabriek sluiten, mensen ontslaan. Korten op de WAO? Dan was het staken geblazen. Het bedrijfsterrein bezetten. Of met z’n allen naar het Malieveld trekken in rotten van tien met toeters en met bellen.

Anno 2014 ziet de wereld er een tikje anders uit. Lid worden van een vakbond doet een beetje werknemer niet meer. Het geld voor sociale plannen is op. Vakbonden mogen de werkzoekenden wegwijs maken in de wondere wereld van het UWV.

Bijna 700.000 werklozen telt Nederland. Het Malieveld ligt er blakend bij. Alleen de schoonmakers geloven nog in actievoeren. In elk geval staken zij al wekenlang en lijken vastbesloten vol te houden. De treinen vervuilen, en dat alles voor een paar centen die de werkgevers in de branche niet kunnen missen. Zeggen ze tenminste.

Intussen onderhandelen bonden en het Amerikaanse sigarettenbedrijf Philip Morris over een sociaal plan voor 1235 werknemers van de vestiging in Bergen op Zoom. Die werknemers is per 1 oktober ontslag aangezegd. Logisch, want elders zijn de mensen nu eenmaal goedkoper.

Toch benieuwd hoe de zaak zich ontwikkelt. Philip Morris weigert te voldoen aan de eisen van de bonden. Daarom hebben die de bedrijfsleiding een ultimatum gesteld. Binnen 24 uur moet Philip Morris met een beter plan komen, anders volgen er acties.

Geen idee wat de werknemers in Bergen op Zoom kunnen doen. Een bedrijfsbezetting uitvoeren wellicht? Staken? Ontslagen, zijn ze toch. Ach, misschien kunnen ze een voorbeeld stellen. Harde actie voeren, opdat diezelfde werkgevers zich herinneren dat er grenzen zijn, zoals vroeger. Waarmee de kwestie-Philip Morris een keerpunt kan zijn in de Nederlandse sociale geschiedenis.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

May 27, 2014 at 12:48 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: