sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

RADEN NAAR PLANNEN ANGELA MERKEL

leave a comment »

Luxemburg! Twintig, 25 minuten, als je pech hebt een half uurtje. Veel langer duurt het niet, om er doorheen te rijden. Een half miljoen inwoners heeft het groothertogdom. De benzine is er goedkoper dan elders, dus wemelt het er van de tankstations. Ook de banken weten het landje te vinden, dat zit ingeklemd tussen Frankrijk, Duitsland en Belgiё.

Er zal een reden zijn. Maar al tweemaal nodigden de Europese regeringsleiders een Luxemburger uit om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Jawel, de Europese Commissie waaraan de onvergetelijke Jan Peter Balkenende zo graag leiding aan zou geven maar waarvan hij ook wel vermoedde dat het een droom zou blijven. Immers, het is een publiek geheim dat een Luxemburger nu eenmaal meer kansen heeft omdat hij Luxemburger is.

De 60-larige Jean-Claude Juncker dus, christendemocratische Spitzenkandidaat van het Europees Parlement, maakt een gerede kans om in de voetsporen van zijn roemruchte landgenoten Gaston Thorn en Jacques Santer treden. Achttien jaar was hij premier van het groothertogdom. Ondanks het verzet van Groot-Brittanniё en Hongarije, zijn Junckers kansen sinds gisteren aanzienlijk toegenomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich namelijk achter zijn kandidatuur geschaard. Zij zou gezwicht zijn voor de druk in eigen land. Onvergefelijk vindt de filosoof Jürgen Habermas het bijvoorbeeld als de Europese Unie de kandidaat van het parlement zou negeren. Onvergefelijk en ondemocratisch.

Staat Junckers benoeming daarmee vast? Zouden de regeringsleiders die bevoegdheid werkelijk willen afstaan? Kunnen Jan Peter en de ook genoemde Jeroen Dijsselbloem maar beter inpakken? Dat is niet gezegd. Geruchten willen dat de Duitse bondskanselier heel andere plannen heeft. En zo kennen we Europa weer. Want naar die plannen kunnen de burgers alleen maar raden.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

May 30, 2014 at 10:05 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: