sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MISSCHIEN HEEFT NETANYAHU EEN PUNT

leave a comment »

In eigen land reikt de populariteit van de Israёlische premier Netanyahu naar een kritisch punt. In het buitenland is zijn reputatie al langere tijd bedenkelijk. Critici zien in hem een uiterst rechtse politicus die elke vredesregeling blokkeert. De leider van een racistische staat die voortdurend de mensenrechten schendt, die moordt en land bezet houdt dat toebehoort aan het Palestijnse volk.
[GARD align=”center”]

Begrijpelijk dus dat er weinig aandacht wordt besteed aan de reactie van premier Netanyahu op de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Diens verwijt dat de dood van drie joodse burgers het gevolg is van de kritiek op Israёl , valt in veler ogen niet serieus te nemen. Al helemaal niet, gezien de bewoordingen waarvoor Israёlische premier gekozen heeft. “De aanslag”, aldus Netanyahu, “is het resultaat van de constante opruiing tegen de joden en hun staat. Van laster en leugens tegen de staat Israël”.

“Vals”, doet de actiegroep ‘Een Ander Joods Geluid’ de reactie dan ook af. Met andere woorden, het verband tussen gerechtvaardigde kritiek op Israёl en de aanslag in Brussel is er niet.
Nee, dan getuigde het gloedvolle betoog van minister van buitenlandse zaken, Timmermans, in de Tweede Kamer van meer inzicht, en maakte ook meer indruk. Zelfs premier Rutte applaudisseerde voor de PvdA-minister die zich zeer bezorgd toonde over het succes van partijen als het Front National, de FPÖ en Jobbik bij de verkiezingen voor het Europese Parlement. Timmermans waarschuwde voor vreemdelingenhaat en antisemitisme. Herinnerde aan de gewoonte van het zoeken naar zondebokken.

Of Timmermans ook dacht aan Brussel, is niet bekend. Feit is dat antisemitisme en Israёlhaat niet heel verschillende zaken zijn. Voor ongerustheid is in elk geval reden genoeg. Zo schoot de Algerijn Mohamed Merah twee jaar geleden bij een joodse school in Toulouse drie leerlingen en een rabbijn dood.
Ook de populariteit van de cabaretier Dieudonné roept de nodige vragen op. Dieudonné zelf beweert dat hij alleen maar tegen de Israёlische politiek is. Maar ook hij moet toegeven dat het publiek hard lacht om antisemitische grappen en grollen. De omgekeerde Hitlergroet, de quenelle, hoort daarbij. “Angst voor de dreiging van jihadi’s neemt toe”, concluderen de Volkskrant en het NRC Handelsblad na de arrestatie van de Franse Syriёganger Mehdi Nemmouche voor de aanslag op het Joods Museum.

Wat in de berichtgeving over Brussel opvalt, is dat Israёl nauwelijks genoemd wordt. Niet dat Israёl mag klagen over aandacht. Integendeel. Vrijdag nog, bracht Nieuwsuur een item over Nadim. De beelden spraken voor zich: Zeventien jaar was hij nog maar. Een lieve, intelligente Palestijnse jongen. “Mijn lievelingsbroer”, zei het verdrietige zusje. “Mijn beste vriend”, vertelde een keurig geschoren en net geklede jongeman. “Dood. Doodgeschoten. Een Israёlische soldaat heeft hem vermoord. Zonder reden”.

Op Radio 1 kon de Palestijnse Hanine Hassan minutenlang tekeer gaan tegen de racistische staat Israёl. Tegen de politiek van etnische zuiveringen. Nog vers in de herinnering ligt het besluit van het pensioenfonds PGGM, Royal Haskoning bv en het waterbedrijf Vitens om de banden met Israёlische ondernemingen te verbreken vanwege de politiek in de westelijke Jordaanoever.

Mogen Palestijnen partijdig zijn en ondernemingen hun belangen op het oog hebben, Een Ander Joods Geluid staat boven elke verdenking. Als voorzitter Jaap Hamburger het land beschuldigt van het schenden van mensenrechten en Harry de Winter zijn emoties niet de baas kan vanwege de onmenselijke politiek, moet de wereld dat dan ook bijzonder serieus nemen.

Groot criticaster is oud-premier Andries van Agt. Zijn website Dries van Agt (www.driesvanagt.nl) en het daaraan verbonden The Rights Forum zijn een ‘schreeuw om recht voor het Palestijnse volk’. De oud-premier staat niet alleen. Tal van bekende, erudiete Nederlanders van onbesproken gedrag delen zijn visie. Oud-bewindslieden, Klaas de Vries, Laurens Jan Brinkhorst, Hans van den Broek, de advocate Liesbeth Zegveld, bestuurder Doekle Terpstra en oud-diplomaat Koos van Dam zijn maar een paar namen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

June 2, 2014 at 8:17 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: