sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LIBERALISME HEEFT NOG HELE WEG TE GAAN

leave a comment »

Het NRC Handelsblad was streng: “Pinkpoporganisator Jan Smeets heeft onverantwoordelijk gehandeld. Heeft vooral geluk gehad, maar gespeeld met mensenlevens”. Ook de weervrouw had het niet op de beslissing om door te gaan. “Als ik het voor het zeggen had gehad, was het terrein bij Landgraaf ontruimd”, vertelde zij bij Knevel en Van den Brink.

Opnieuw ging het de hele dag over Landgraaf. Smeets, de burgemeester van Landgraaf, de politie, de brandweer. Allemaal hadden zij ervoor gekozen het noodweer een half uurtje te laten uitrazen en het Pinkpopfeest op gepaste wijze af te sluiten. Een record aantal bliksemslagen heeft het KNMI geteld. In Duitsland, niet zo heel ver uit de buurt vielen vijf doden. De herinnering aan Pukkelpop 2011 was springlevend.

Soms zijn de wegen van het wereldnieuws ondoorgrondelijk. Pinkpop 2014 was een groots succes. De Volkskrant was meer dan lovend voor The Rolling Stones. Gaf een grote pluim aan Metallica. Smeets verklaarde dat, als je iets niet doen moet, is 60.000 mensen oproepen het terrein te verlaten. Natuurlijk was het even spannend. Maar het weer is het weer. Je kunt pech hebben, geluk en toch nog vreselijk nat worden. Er zijn er die het niet erg vinden om zo nu en dan het noodlot te tarten.

Hoe het zij, de Pinkpopgasten wisten het Pinksterweekeinde heel precies waar zij aan toe waren. Tegen wil en dank misschien, maar de radio, de sociale media hielden het weer nauwkeurig bij. Zonden voortdurend noodsignalen uit. Bij Code Rood ontplofte Twitter, was Radio 1 in rep en roer en stond de NOS standbye. Me dunkt, 60.000 volwassen mensen. Wie wilde, kon het terrein verlaten. Wat was er werkelijk aan de hand?

Welnu, anno 2014 is de mens geen zelfstandig denkend wezen. Is niet in staat verantwoordelijkheid te nemen. Kortom, in dit land heeft het (neo)liberalisme nog een hele weg te gaan.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

June 10, 2014 at 10:57 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: