sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DUBBELE BODEM VAN HET CPB-RAPPORT

leave a comment »

Het staat er toch echt: De staatsschuld kan rond 2080 zijn opgelost. Na 2023 stijgen de collectieve inkomsten flink. En dat gebeurt allemaal dankzij de verhoging van de AOW-leeftijd, het snijden in overheidsuitgaven en hervormingen in de zorg.

Aldus het CPB-rapport: ‘Minder zorg om de vergrijzing’, een studie over de houdbaarheid van overheidsfinanciёn op lange termijn. Het NRC Handelsblad opende er gisteren mee, en plaatste er direct de nieuwsgierigmakende kanttekening bij: “Het rapport leest als een groot compliment voor het anti-crisisbeleid van de kabinetten Balkenende en Rutte.

Mooi is ook de slotalinea, een waarschuwing van de CPB-economen voor het kabinet: “Het is op dit moment onzeker of de positieve effecten volledig worden gerealiseerd”. In normaal Nederlands dus: Alle conclusies zijn onder voorbehoud. Onvoorziene omstandigheden kunnen zich altijd voorvoeden.

Ik ben geen econoom. Maar één ding weet ik zeker. Tussen nu en 2023 doen zich vele onvoorziene omstandigheden voor, om van de periode tot 2080 maar niet te spreken. Ook vraag ik me af wat de koppenmaker heeft bewogen. Want de dubbele bodem van ‘Minder zorg om de vergrijzing’ zal toch weinigen ontgaan.

Hoe het zij, alles bij elkaar genomen lijkt het niet onredelijk enkele vraagtekens te plaatsen bij de uitkomsten van de CPB-berekeningen.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 3, 2014 at 10:29 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: