sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MAAR DAT HET VOETBAL VERBROEDERT?

leave a comment »

“Ik heb begrepen dat wij veel hebben losgemaakt. De economie een boost hebben gegeven, en naar ik heb begrepen, is ook de verbroedering toegenomen”, aldus Louis van Gaal, de bondscoach van het Nederlands elftal die ging voor goud maar thuiskwam met brons.

Op het vliegveld Zestienhoven en voor hotel Huis ter Duin in Noordwijk wachtten honderden fans gisteren het elftal op dat het land een maandlang tot stilstand had gebracht met zijn strijd, elan, enthousiasme. Met het keiharde gevecht om de punten. Duitsland mag wereldkampioen zijn, de derde plek is hier goed ontvangen. Ook Louis oogde content. “Geen wedstrijd verloren, toch”!

Maar verbroedering? We leefden mee met de verrichtingen in Braziliё. Bewonderden Arjen Robben, maar ook Daley Blind, Ron Vlaar en Stefan de Vrij. Tegelijk herinneren we ons de woedende commentaren van de aanhangers van de Hollandse School, van de bijtende kritiek in De Krant van Wakker Nederland die koos voor de erfenis van Johan Cruyff. Zoveel staat vast, Louis van Gaal is er de man niet naar om dat te vergeten. Laat staan te vergeven.

Geprezen is de eenheid van het elftal, de fantastische stemming, de onderlinge verhoudingen. Geen wanklank kwam naar buiten. Arjen Robben was de grote ster. Vriend en vijand zagen in hem de leider van het team. Aanvoerder Robin van Persie liet zich wedstrijden niet zien, was niet op persconferenties en koelde na afloop van het toernooi nog wel even zijn woede. Het wereldkampioenschap mag dan een groot succes zijn geweest. Er is nog geen begin van een oplossing voor de schandalen waarin de FIFA is verwikkeld.

Verbroedering! Sport, voetbal is een leuk en aangenaam tijdverdrijf waarin miljarden omgaan en waaraan miljoenen plezier beleven. Niettemin staat nu al vast dat meig voetballer het komende seizoen angstige momenten wacht als de resultaten tegenvallen.

Bij de finale was ook de Russische president Vladimir Poetin te gast. Immers, Rusland is in 2018 gastheer van de wereldvoetbalfamilie. Intussen dreigt de oorlog in Oekraïne opnieuw te escaleren. Een burger is gedood op Russisch grondgebied. “Een daad van agressie”, meldt het ministerie van buitenlandse zaken naar aanleiding van een beschieting van het stadje Donetsk. Woorden die ernstige consequenties kunnen hebben, al is het maar omdat nog even moet worden uitgezocht wie nu precies verantwoordelijk is.

In Gaza vliegen raketten over en weer. Houden Palestijnse vaders hun dode kinderen vast. Huilen moeders, en verschuilen broers en zussen zich achter hun rokken. Cameralieden tonen de verwoestingen, het verdriet, de woede. Opdat de wereld weet dat Israёl weer toegeslagen heeft. In Den Haag, Berlijn, Parijs, Bordeaux en vonden grote demonstraties plaats. “Dood aan de joden”, riepen demonstranten in de Franse hoofdstad. Ook omsingelden zij een synagoge.

De toeschouwers in het Maracanastadion joelden gisteren de Braziliaanse president Rousseff en FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit. Tijdens het voetbalfeest hielden demonstranten zich rustig. Maar verbroedering? De wereld moet niet verbaasd zijn als de sociale onrust in Braziliё de komende weken tot grote hoogten reikt.

Louis van Gaal en zijn ploeg hebben het prima gedaan. Het wereldkampioenschap 2014 was een groot succes. Voor sommigen is Louis een soort van ziener. Wat het spel betreft, moge dat waar zijn. Maar dat het voetbal verbroedert? Niet iedereen zal dat geloven.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 14, 2014 at 12:01 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: