sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LAAT OEKRAÏNE NAVO-LID WORDEN, NÙ

leave a comment »

De Telegraaf, de Krant van Wakker Nederland, verklaart Rusland de oorlog. ‘Het is nu tijd voor actie’, schreeuwt de krant die eist dat NAVO-troepen het terrein bezetten waarop het de Maleisische Boeing 399 MH17 is neergestort. Ook moeten special forces worden ingezet om de daders van de aanslag op het passagiersvliegtuig worden opgepakt en berecht.
Dit bericht paradeerde gisteren op de voorpagina van Telegraaf.nl. Het is niet helemaal duidelijk of de krant het van Facebook, Twitter of zomaar van een website heeft geplukt. Feit is dat de krant zich de inhoud van het artikel heeft eigen gemaakt.

De Belgische hoogleraar Jonathan Holslag sprak van een kantelpunt. “De vliegtuigramp is vergelijkbaar met het elf septembermoment voor de Verenigde Staten, moet leiden tot een robuuster en actiever veiligheidbeleid”, zo tekende het dagblad De Morgen op. Pullitzerprijswinnares Anne Applebaum liet er in The Washington Post geen misverstand over bestaan. “Dit is hèt moment om Poetin de wacht aan te zeggen. Hem te tonen dat het Westen solidair is, en wat de gevolgen zijn als hij blijft stoken in de soevereine staat Oekraïne”.

Komt het er werkelijk van? Zal de Europese Unie eindelijk de lang verwachte streep zetten? Of laat zij Poetin opnieuw ontsnappen vanwege de economische belangen? Geven met name Duitsland en Frankrijk toe aan de gevoelens in Nederland waarbij de vraag is of De Krant van Wakker Nederland die op een correcte wijze verwoordt?
Wie de ruim 400 reacties doorneemt, ontdekt in elk geval genoeg gematigder geluiden. Van lezers die beseffen dat een militaire actie een Derde Wereldoorlog akelig dichtbij brengt en betwijfelen of dat de manier is om de 298 inzittenden van de MH17 te gedenken, al is het maar omdat het zou betekenen dat de wereld honderd jaar na 1914 niets begrepen heeft van de politieke dynamiek.

De Telegraaf begeeft zich dan ook op een hellend vlak met zijn oproep tot militaire actie. Niettemin heeft de krant een punt, in die zin dat zich sinds donderdag in Nederland naast het verdriet, de woede heeft postgevat. Die woede betreft niet alleen het schaamteloze optreden van Poetin en de separatisten in, wat zij noemen, de Republiek Donetsk. Het land heeft ook genoeg van het doorgaans voorzichtig-omzichtige optreden van premier Rutte en minister Timmermans van buitenlandse zaken. In de ogen van velen zijn de bewindslieden zich te bewust van de Nederlandse nietigheid in internationaal opzicht.
Dus had de premier een intens gesprek met Poetin. “De allereerste prioriteit is het terugkrijgen van de lichamen”, verklaarde premier Rutte gisteren. Vier dagen na de ramp lijkt er zowaar enig schot in de zaak te komen.

Intussen werkt de Nederlandse regering hard aan de opbouw van een alliantie die ervoor moet zorgen dat de onderste steen boven komt aangaande de oorzaak van het ongeluk. Vandaar, dat minister Timmermans naar New York is gereisd voor overleg in VN-verband. Ook beraadt de regering zich met de Europese Unie en de Verenigde Staten over de opties om de druk op Poetin zo hoog mogelijk op te voeren.

Tegelijk doet Rusland er alles aan om het bewijsmateriaal zoveel mogelijk te verdonkeremanen en de politieke schade te beperken. Mogelijk besluit president Poetin, zoals Hubert Smeets bij Nieuwsuur speculeerde, Oost-Oekraïne te bevrijden van de separatisten, om er niet meer weg te gaan. In elk geval zal hij pogen de situatie ter plaatste meer naar zijn hand te zetten.
Dinsdag komt de Europese Unie bij elkaar. Blijft de vraag waarom de Nederlandse regering de Russische ambassadeur geen ferme waarschuwing geeft. Zoveel is zeker, de tijd van hartelijke begroetingen, vriendschapsbetuigingen en onderonsjes op voetbaltribunes is voorbij. Ook doen werkgevers er verstandig aan hun zakelijke belangen in Rusland te heroverwegen.

Als de vliegtuigcatastrofe met de MH17 het Westen er nog niet van overtuigt dat president Poetin vastbesloten is zijn Groot-Russische droom waar te maken, wat dan wel? Het Westen, Europa voorop, moet een heldere, duidelijke, niet mis te verstane streep trekken. Met Nederland eisen dat de daders van de aanslag op de MH17 hun gerechte straf niet ontlopen. Het sanctiebeleid van de Verenigde Staten volgen, en zich solidair verklaren met de soevereine staat Oekraïne.

Laat Oekraïne volwaardig lid worden van de NAVO, en wel nù. Of willen we dat het Rusland van Poetin het oosten beetje voor beetje oppeuzelt? Om er vervolgens achter te komen dat de honger daarmee allesbehalve gestild is.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

July 20, 2014 at 9:41 pm

Posted in Column

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: