sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN DUITS-RUSSISCH PLAN

leave a comment »

Op 1 augustus 1914 mobiliseert het Duitsland van keizer Wilhelm II en verklaart Rusland de oorlog, in de wetenschap dat het daarmee ook tegenover Frankrijk en Engeland komt te staan. In een razend tempo volgen de gebeurtenissen elkaar op. Op 4 augustus vallen Duitse troepen Belgiё binnen. De Eerste Wereldoorlog is een feit.

Honderd jaar later biedt dezelfde wereld opnieuw een weinig vrolijke aanblik. Rusland annexeerde de Krim en probeert zijn invloed in Oekraïne te behouden. De Britse krant The Independent berichtte over een Duits-Russisch plan. Daarbij zou Rusland de Krim mogen behouden, terwijl Oekraïne wel mag samenwerken met de Europese Unie, op voorwaarde dat het geen lid van de NAVO wordt.

De toenadering dateert van voor de ramp met de MH17 en de sancties. Bovendien is Duitsland de EU niet, ook al heeft het er een flinke stem. Misschien dacht bondskanselier Angela Merkel wel: “Ach, wat maakt het allemaal uit. Het is de economie waarom het draait. De Krim is bijzaak. Rusland heeft historische rechten. Over mensenrechten en vrijheid hebben we het later wel. In elk geval is het mij geen oorlog waard”.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

July 31, 2014 at 11:33 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: