sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE APPELPRIJS ZAL STIJGEN

leave a comment »

Daar waren we niet op bedacht in het Europa van de vrije markt. Het is niet anders, hebben we de Russen de wacht aangezegd met een aantal maatregelen die alleen hen raken, slaan ze keihard terug. “Geen appel uit Holland komt het komende jaar de grens over”, heeft de geliefde leider Vladimir Poetin bevolen. “Geen tulp, geen tuinboon, geen biefstuk. Zelfs geen plakje kaas. Niets”.

Waarop de exporteurs, de boeren, de tuinders die met de handel naar Rusland te maken hebben, in het geweer kwamen. De voorzitter van de tuindersorganisatie LTO Glaskracht toonde zich bij Een Vandaag zeer geschrokken. “Als dit een jaar duurt, zal dat verregaande gevolgen hebben. Mogelijk gaan bedrijven failliet”, voorspelde hij.

Wij, consumenten, liberaalkapitalisten, begrijpen de angst. Toch kunnen wij er niet te veel aandacht aan besteden. Immers, minder appels naar Rusland betekenen meer appels hier. Meer aanbod, hebben wij geleerd, maakt dat het appeltje en een glaasje melk goedkoper worden.

Zou moeten worden, in elk geval, want ik hoorde de tuinder al een klemmend beroep doen op de supermarkten vooral geen lagere prijzen te bedingen. Bij Knevel en Van den Brink drong CDA-europarlementariёr, Annie Schreijer-Pierik , erop aan het noodfonds aan te spreken.

Vraag me niet waarom, ik kreeg zomaar het idee dat de betrokkenen er wel uitkomen. Nederland, polderland. Samen bevochten we het water. Zijn er te veel appels? Dan maken we er een appelberg van of we voeren ze aan de varkens. Zo werkt de vrije markt nu eenmaal hier. Kortom, dat appeltje zal niet goedkoper maar juist duurder worden.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 7, 2014 at 11:08 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: