sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MISSCHIEN WAREN WE WEL EVEN ÉÉN

leave a comment »

Bijna een maand geleden schoten, durf ik wel te zeggen, Russische rebellen boven Oost-Oekraïne het Maleisische vliegtuig MH17 neer. Het was verschrikkelijk. Vreselijk. We waren ook woedend. Verslagen in elk geval. We leefden heel erg mee met de nabestaanden.

We herinneren ons het gestuntel op de plek van het ongeluk. De herdenkingsdienst voor de nabestaanden in Nieuwegein was waardig. Het Koninklijk Paar was erbij. Koningin Maxima huilde. De koning sprak het volk toe. Op Schiphol ontstond een bloemenzee.

Na wat aarzelingen, putte premier Rutte kracht uit een bron waarvan ik niet wist dat hij erover beschikte. Minister Timmermans van buitenlandse zaken ontroerde de wereld met een toespraak voor de Verenigde Naties.

Het eerbetoon voor de stoffelijke overschotten op het Vliegveld Eindhoven was uniek. Indrukwekkend. De tocht via de A2 naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum ging de hele wereld over. “Nederland toont leiderschap”, verklaarde de Australische premier leiderschap Abbott die een afspraak had in Den Haag.

Misschien waren we wel even één. Een maand later zie ik een gespleten land. Boosheid, woede, haat proef ik. De één geeft de Russen de schuld, de ander de Amerikanen. Het kapitalisme en het socialisme zijn vertrouwde zondebokken. Autochtonen en allochtonen vallen over elkaar heen. En al het onrecht komt terecht in Den Haag, de Schilderswijk.

Mensen van de Haagse praktijk beweren dat het allemaal wel meevalt. Eigenlijk zijn ze het in grote lijnen eens. ISIS staat niet voor enig kalifaat, maar voor de strijd tegen armoede, discriminatie, ongelijke kansen. “Trouwens, het is allemaal de schuld van de joden”. Want daar komt de tweet op neer, van het PvdA-lid, instructrice politieke jongeren, projectleider bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, Yasmina Haifi.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 13, 2014 at 10:26 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s