sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

FRITS BAREND HEEFT EEN PROBLEEM

leave a comment »

Frits Barend kennen we wel. Sportverslaggever, Ajax-supporter, ex-televisiepresentator, hoofdredacteur/eigenaar van het blad Helden, en wat niet al. Hij vertelde eens hoe lang, lang geleden keurige Feyenoordsupporters hem op het hoofd pisten en van alles toeriepen.

Die Frits Barend reageerde in het NRC Handelsblad van vrijdag op het afscheidsverhaal van Israёl-correspondente Leonie van Nierop van zaterdag 9 augustus. De correspondent was, zo bleek, tot de conclusie gekomen dat Israёl afglijdt naar een staat van extreemrechtse allure.

Frits Barend komt tot een andere conclusie. Leg de verhalen naast elkaar kan ik adviseren. Oordeel zelf. Mijn punt is, Frits Barend heeft een probleem. Hij is joods, hij steunt Israёl en ziet de staat als een baken van democratisch licht in een omgeving van dictatuur, sektarisch en religieus geweld. Frits Barend, zou je kunnen zeggen, is stil blijven staan in de vorige eeuw.

Wat Frits blijkbaar niet begrijpt, is dat het 2014 is. Twitter en Facebook laat ik even voor wat het is. Maar ik struin wel eens langs de sites van Joop.nl of de Volkskrant om er twee te noemen. Het is duidelijk, niet de mens maar de tijdgeest is veranderd. Kritiek hebben op Israёl, is toegestaan. Ook kun je nu gewoon beweren dat de zionisten de Palestijnen willen vernietigen. Dat er geen Joods volk bestaat. Dat Joden altijd de Holocaust erbij halen en als het maar even kan naar het antisemitismewapen grijpen.

Antisemitisme! Premier Rutte heeft al beloofd dat hij niet toe zal staan dat antisemitisme in Nederland de kop opsteekt. Maar, weten velen, die angst is overbodig. Immers, je hebt ook goede joden. De goede Jood vindt Israёl een schurkenstaat die onschuldige mensen vermoordt.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 15, 2014 at 9:20 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: