sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘IS’ KOMT OP GOED MOMENT VS

leave a comment »

“De Islamitische Staat, IS, vormt voor de VS een zo mogelijk nog grotere bedreiging dan Al Qaida”, waarschuwde de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel gisteren.

Geen misverstand, ik begrijp de waarschuwing van de minister. Ik onderschat de kracht van de radicale islam niet. Het is ook zonneklaar dat IS en Al Qaida Amerika en het Westen niet alleen de oorlog hebben verklaard, maar ook in staat blijken successen te boeken. De aantrekkingskracht op jonge mannen die graag een wapen trekken, is bijzonder groot.

Daarbij komt dat Amerika een land in nood is, werkelijk heel grote problemen heeft, zo is de afgelopen weken weer eens bewezen. Daaraan is met name debet, de tweedeling, het enorme verschil tussen Rijk en Arm, Blank en Zwart, de verwaarlozing van de samenleving, het achterblijven van hele groepen die hopeloos verdwalen in criminaliteit, drugs, frustraties en woede.

Je zou zeggen dat die interne problematiek de kansen voor IS en Al Qaida nog vergroot. Toch geloof ik niet dat zelfs de radicaalste moslimgroepen tegen Amerika zijn opgewassen. Misschien dat zij incidenteel en tijdelijk in het voordeel zijn. Uiteindelijk heeft het machtigste land van de wereld te veel mogelijkheden. Is de samenbindende kracht te sterk. Bovendien maakt dat soort organisaties een dergelijke tegenstander juist sterker, al is het maar omdat angst de burgers al gauw in de armen van hun regering drijft, terwijl een effectief optreden weer internationaal aanzien verschaft.

Nee, als IS en Al Qaida al niet zouden bestaan, zou een cynische CIA-expert hen wel eens uitgevonden kunnen hebben.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

August 22, 2014 at 12:22 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: