sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘GEWELD NEEMT AF’, ALDUS DE CIJFERS

leave a comment »

Elkaar de hoofden afhakken, mag dan in enkele streken een populair volksspel zijn, vierendelen, doen we over het algemeen niet meer. Onderzoeken wijzen het uit. De cijfers spreken voor zich. “Het gaat om tientallen procenten”, meldt het Human Security Report (HSR) jaar op jaar: De mens wordt vredelievender. Er is minder geweld. Het aantal oorlogen neemt af. Er vallen minder doden en gewonden. In negen van de tien gevallen lost de mensheid problemen pratend op.
Ook al voelt 40 procent van de mensen zich juist onveilig, de conclusie moet wel zijn dat de wereld veiliger is geworden. Het grootste aantal slachtoffers valt trouwens niet tijdens oorlogshandelingen maar erna, als gevolg van ontberingen, ziektes, honger, droogte.

Zelfs de oorzaken zijn benoemd. Het HSR-rapport noemt het einde van het kolonialisme, het einde van de Koude Oorlog en het optreden van de internationale gemeenschap bij het uitbreken van lokale conflicten als de belangrijkste van de afgelopen dertig jaar.

Mooie cijfers dus. Nog op 13 maart 2013 bevestigde het Centrum voor Strategische Studies Den Haag (HCSS) de bevindingen, met daarbij de toevoeging dat het welvaartspeil de afgelopen twintig jaar verdubbeld is. Het centrum voegde aan de conclusie wel iets toe. Want het concludeerde tegelijkertijd dat de instabiliteit de randen van Europa heeft bereikt. Bovendien kan niemand de ogen sluiten voor de invloed van de radicale islam op groepen jongeren in de Europese steden.

Waarmee gezegd, cijfers zijn nooit absoluut. Veiligheid is een betrekkelijk begrip. De Arabische Revolutie van twee jaar geleden poogde een eind te maken aan dictatuur, corruptie en repressie. In de plaats daarvan zijn burgeroorlogen, anarchie, chaos en een radicaliserende islam gekomen. Dictatuur en corruptie zijn gebleven. In Syriё nadert het aantal doden de 200.000. In Irak is het geweld ook weer losgebarsten. In Libiё vecht iedereen tegen iedereen. Ook probeert Israёl Hamas tot overgave te dwingen.

In Mali, Afrika, houden een Franse interventiemacht en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten de strijdende partijen in toon na het uitbreken van een burgeroorlog. In Negrie heeft Boko Harum een islamitische staat uitgeroepen.
Geen idee hoe de drugsbende-oorlogen in Midden-Amerika in het plaatje passen. Feit is dat kinderen woestijnen, slangen en moordenaars trotseren om uit de ellende te ontsnappen. In de Verenigde Staten is het wapenbezit een recht. Verbijsterend is de aanblik hoe makkelijk blanke politiemannen zwarte mannen kunnen ombrengen, hoe groot er ook de verschillen zijn tussen rijk en arm, tussen blank en zwart.

In Afghanistan is het onveilig. De situatie in Pakistan is onpeilbaar. Intussen probeert de Russische president Vladimir
Poetin zijn droom te verwezenlijk. De Krim heeft hij al. Voor de oplossing die Duitsland biedt, hadden historici in de vorige eeuw een naam: “Appeasement”.

Ondanks de kernbom, leek de wereld twintig, dertig jaar geleden minder angstaanjagend. Maar goed, toen was ook de behoefte om aan een warm strand in Thailand of Panama te liggen, niet zo dringend. Was, met andere woorden, de wereld een stuk verder weg. China en de Sovjet-Unie kwam een gewoon mens niet eens binnen, en was Twitter in geen velden of wegen te bekennen.
De cijfers zijn de cijfers. Er zijn minder oorlogen. Er is minder geweld. Ik zie chaos. Ik mis vertrouwenwekkend leiderschap. De economische crisis grijpt dieper in dan de bestuurders bevroeden. De wereld is in beweging. Een cynische leider wil zijn droom realiseren. Een imam is bezig een kalifaat te stichten. De ayatollah werkt aan een kernbom. Vreselijke mannen hebben vreselijke wapens. Principes zijn er niet. Al met al vind ik de de wereld van 2014 nogal gevaarlijk,

Written by sjonkritmeester

August 25, 2014 at 3:44 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: