sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VEEL TIJD HEEFT PVDA NIET MEER

leave a comment »

Het heeft zijn voor- en nadelen. Maar enige bewondering zou je kunnen hebben voor het onwankelbare zelfvertrouwen van de Nederlandse politici, het geloof in eigen kunnen, in de juistheid van de beslissingen.

Soms loopt het goed af, soms slecht. De begroting voor het volgend jaar is àf. Zes jaar duurt de economische crisis, en nòg is er geen licht aan de horizon. Binnenskamers zullen de muren sidderen, de deuren dreunen. Naar buiten toe, spreken de bewindslieden met één welluidende stem: “De koers is de enig juiste”.

Het land herinnert zich de teloorgang van het CDA. Inmiddels wijzen de opiniepeilingen weer iets omhoog. Voor de christendemocraten maakt het weinig verschil. Ze zijn gewoon overtuigd van hun gelijk.

Diezelfde opiniepeilingen waren het afgelopen jaar dramatisch voor de coalitie, voor zowel de VVD als de PvdA. Toen schoten ze in Oekraïne de MH17 neer. Premier Mark Rutte handelde staatsmanwaardig. De kiezers beloonden zijn optreden en keren nu razendsnel naar de VVD terug.

Je weet niet waar het hem precies in zit. PvdA-minister Timmermans oogstte zo mogelijk nog meer lof dan Rutte. Zijn rede in de Verenigde Naties bezorgde hem zelfs wereldfaam. Helaas voor hem, schiet zijn partij er niets mee op. Al met al lijkt het een vingerwijzing dat de kiezers de koers van Samsom en diens ploeg afwijzen, op z’n zachtst gezegd niet tevreden zijn met het begrotingsnieuws.

Geen idee wat voor taferelen zich bij de PvdA binnenskamers afspelen, maar wellicht is het nog niet zo’n gek idee om het beleid tegen het licht te houden en de kritiek een serieuze kans te geven. Veel tijd rest er in elk geval niet. Zelfvertrouwen en consistentie zijn prima eigenschappen. Om op die manier jezelf de afgrond in te duwen,kan toch niet de bedoeling zijn.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

August 31, 2014 at 11:18 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: