sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALSOF POETIN VRIJHEID BRENGT

leave a comment »

Zoveel is wel duidelijk. Oekraïne is geen Nederlands mensenleven waard. Zelfs een streep zetten, gaat moeizaam. Wapenstilstand of geen wapenstilstand, de separatisten zijn nog lang niet uitgevochten. “In twee weken kan ik in Kiev zijn”, beloofde Poetin al. Nog even slikken dus, dan kunnen we weer zo snel mogelijk over gaan tot de orde van de dag.

Waarop het in de Baltische landen wat onrustig wordt. Ook daar wonen Russen die zich geknecht voelen en bescherming behoeven. De vraag is of wij dan wel de noodzakelijke stappen zetten. Immers, de NAVO behoort daar helemaal niet te zijn.

Ongetwijfeld zullen de heftigste debatten plaatsvinden, zullen voor- en tegenstanders elkaar de heftigste verwijten maken. Maar hoe naïef kun je zijn? Hoe weinig inzicht kan een politicus hebben in het politieke bedrijf? Hoe moeilijk is het om te begrijpen dat het buitenland er ook bij hoort?

Het kwam allemaal naar boven bij het lezen van de brief die de Volkskrant publiceerde en geschreven was door SP-leider Emile Roemer en buitenlandspecialist Harry van Bommel. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk deed het nog eens dunnetjes over in het radioprogramma Kamerbreed. “Sancties”, aldus de SP’ers, “ tegen Rusland zijn contraproductief. De oorlog is te wijten aan de NAVO die de afspraken met het Kremlin geschonden heeft. Kijkend door de bril van Poetin is het logisch dat de Russische president zich bedreigd voelt. Dus mag er wat Oekraïne betreft, geen sprake van een NAVO-lidmaatschap zijn ”.

De boodschap is glashelder. Emile Roemer heeft het goed voor met de mensen. Laat zijn partij in Amsterdam bewijzen dat ze het vertrouwen van de kiezers waard is. Maar wie zoals de SP-leider in het programma Pauw de Russische president neerzet als een redelijk mens met wie te praten valt, moet zich toch razendsnel inschrijven voor een cursus buitenlandse politiek. “Politiek”, aldus les 1 van het handboek, “is machtsuitoefening, en al helemaal als een dictator zich ermee bemoeit”.

Roemer, de SP. Het punt is, zij staan bij lange na niet alleen. Ook de werkgevers willen zo snel mogelijk af van de sancties. In Trouw heeft chef-buitenland Stevo Akkerman het over een gemiste kans. “Het staat weliswaar niet op papier, maar na de val van de Muur beloofde het Westen dat de NAVO Oost-Europa met rust zou laten”, schrijft hij. Anderen weten weer dat Amerika hetzelfde zou doen in Mexico. Ook hebben zij tijdens de protesten op het Maidainplein erg veel fascisten en extreem-nationalisten gezien. Het voormalige VVD- Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn en historicus Maarten van Rossem begrijpen Poetins zucht naar invloedssferen.

Ongetwijfeld liepen de liberale Europarlementariёrs Guy Verhofstadt en Hans van Baalen te ver voor de troepen uit toen zij als ware revolutionairen de opstandelingen in Kiev steunden en mooie beloften deden. Tactisch handig was het in elk geval niet. Zij stonden er wel als liberalen. Maar waar staat het leger van de critici eigenlijk voor wat betreft Oekraïne? Welke waarden willen diezelfde critici verdedigen? Of denken zij echt dat de separatisten iets anders komen brengen dan het corrupte oligarchisch-autoritaire stelsel waar het Rusland van Poetin patent heeft? Dat vrijheid van meningsuiting gewaarborgd wordt en minderheden rustig ademhalen kunnen?

“Oorlogshitsers”, noemen de SP’ ers de pleitbezorgers voor een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. Met name secretaris-generaal Rasmussen heeft voor hen afgedaan. Ook PvdA-senator Klaas de Vries vindt die pleidooien heel gevaarlijk, en wie wel eens door het internet grasduint, kan nauwelijks anders dan concluderen dat de Oekraïense regering er goed aan doet niet te veel eisen te stellen. Beter kan zij de witte vlag hijsen. Liever vandaag nog dan morgen.

Mmm, misschien is het voor het NAVO-lidmaatschap te laat. De Duitse bondskanselier Merkel probeert al maanden tot een vergelijk met Rusland te komen. Veel meer zit er niet in. Poetin speelt kat en muis. Kiev zal moeten bloeden voor de schade die in het oosten is aangericht. Maar dat met die oplossing de vrede in Europa is gediend? Ik neem de vrijheid daaraan te twijfelen. Niet een beetje, maar zéér!

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 8, 2014 at 2:03 am

Posted in Een mening

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: