sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALS FRANS MAAR ANGELA’S ZIN DOET

leave a comment »

Missie geslaagd. Premier Mark Rutte heeft al menige schouderklop mogen incasseren. “Geweldig Mark. Fantastisch. Dank zij jou hebben we gewonnen”. Frans Timmermans mag zich de tweede man van Europa noemen, eerste-vicevoorzitter van de Europese Commissie en plaatsvervanger van Jean-Claude Juncker.

Het heeft de afgelopen maanden de nodige zweetdruppels gekost. Vergaderd is tot diep in de nacht. De MH17 kwam er tussendoor. Maar vriend en vijand zijn het erover eens dat Den Haag met het resultaat voor de dag kan komen. Het land heeft een belangrijke post in de wacht gesleept, met belangrijke bevoegdheden. “Het stroomlijnen van de regelgeving”, is de kernopdracht voor onze man in Brussel.

Hoe trots we op Frans ook mogen zijn, een beetje vreemd is het enthousiasme wel. Sommigen zouden het voorbarig kunnen noemen. Immers, de Europese Commissie telt 28 commissarissen. De functie is nieuw. Of de commissarissen naar de vicevoorzitter luisteren, is een vraag die nu nog niet beantwoord kan worden.

Ik zie het zo. Frans Timmermans heeft een mooie plek. “Mijn rechterhand”, prees Jean-Claude hem aan. In de Europese Unie is invloed nu eenmaal nauw verbonden met het politieke gewicht van een land. Premier Mark Rutte dacht slim te zijn, al in 2010. “Goed naar Duitsland kijken”, is zijn motto. Zo kon ook Jeroen Dijsselbloem Eurogroepvoorzitter worden. Waarmee gezegd, alles ligt open zolang Frans maar Angela’s zin doet.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

September 10, 2014 at 10:35 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: