sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DERTIEN JAAR NADIEN, IK VOEL PANIEK

leave a comment »

Gisteren, 13 jaar geleden vlogen twee vliegtuigen het World Trade Center in New York in. Een derde doorboorde het Pentagon in Washington DC. United Airlines Flight 93 stortte neer in Penssylvania. Er vielen op de elf september 2001 bijna 3000 doden.

In naam van Allah had Osama bin Laden, leider van Al Qaida, de oorlog verklaard aan de Verenigde Staten van Amerika, aan het Westen eigenlijk. Waarop de tegenaanval kon beginnen.

Helaas, zo gaat dat in een oorlog. Er is geen keus, geen tussenweg ook. De vijand had het als een zwaktebod ervaren, een aanmoediging om de volgende keer nog een stapje verder te gaan. Wel kun je eindeloos debatteren over het middel waarmee de VS ten strijde is getrokken.

Zoveel staat vast, de afgelopen dertien jaar is sprake van een aaneenschakeling van politieke en militaire flaters. Amerikaanse strijdkrachten verjoegen weliswaar de Taliban uit Afghanistan en de Irakese dictator Saddam Hoessein. Het resultaat is, vrij spel voor de radicale tegenkrachten.

Fout gehandeld dus, en niet zo’n beetje. Met dank aan de Amerikaanse haviken en president George W. Bush. De Democraat Barack Obama zou alles anders doen. Zowaar bracht de Arabische Lente enige hoop. Maar wat blijkt, de tegenstander heeft het machtigste land van de wereld in het defensief gedrongen. Zelfs is de radicale islam erin geslaagd een soort van kalifaat te stichten waartoe nogal wat boze, teleurgestelde geloofsgenoten zich voelen aangetrokken.

“We zullen ze vernederen en vernietigen”, bezwoer de Amerikaanse president gisteren. Een ‘coalition of the willing’ moet hem daarbij helpen. Het is dertien jaar nadien. Ik voel de paniek.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 11, 2014 at 10:15 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: