sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EIGENLIJK HEBBEN SCHOTTEN GEEN KEUS

leave a comment »

Zelfs het Witte Huis heeft zich in het strijdgewoel gemengd. De spanning over de afloop van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum nadert het kookpunt. Alles om het referendum heen is sowieso verbijsterend.

Vijf miljoen Schotten kunnen donderdag Yes stemmen om erachter te komen dat zij in een zwart gat zijn gestapt. De grootste boosdoener lijkt de Britse premier David Cameron. Naar verluidt, stemde hij in met het referendum, op voorwaarde dat er slechts één keuze was, namelijk tussen Yes of No. Ongetwijfeld geloofde hij niet in een afscheiding, en dacht zo voor eens en altijd af te zijn van het dossier Schotland.

Dat pleit de Schotse premier Alex Salmond niet vrij. Immers, hij heeft met de Britse voorwaarden ingestemd hoewel er zo weinig lijkt uitonderhandeld. In mist gehuld is de Schotse munt. Over het EU-lidmaatschap is niets geregeld. Met het bedrijfsleven zijn geen afspraken gemaakt. Dus beloven de grote ‘jongens’ de in Schotland gevestigde hoofdkantoren naar het zuiden te verplaatsen.

Dan zijn er de kiezers nog. Eigenlijk hebben zij geen keus. Wereldsterren als David Beckham en prof. Neil Ferguson mogen pleiten voor handhaving van de Unie. Maar wie Cameron ziet smeken en dreigen en de ene na de andere CEO de donkerste scenario’s hoort schetsen. Die moet toch wel heel sterk in zijn schoenen staan om niet alsnog het hokje Yes aan te kruisen.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 15, 2014 at 10:09 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: