sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VOOR CAMERON BEGINT HET PAS

leave a comment »

Westminster kan rustig ademhalen. De ondernemers en bankiers hoeven niet naar Londen te verhuizen en de Schotten kunnen lid van de EU blijven. Er is gestemd. Een allerlaatste peiling is helder: No: 54 procent, Yes: 46. Schotland blijft deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

Over tot de orde van de dag. Niets daarvan. Het enkele feit dat twee miljoen Schotten bereid waren de stap te zetten, het risico te nemen om op eigen benen te staan, is niet alleen in Londen als een bom ingeslagen. Heel Europa was geschokt. “Hier gebeurde iets groots, een revolutie waardig, toekomstbepalend”, was het algemene gevoelen. De Spaanse regering zette zich al schrap. Immers, ook de Catalanen hebben plannen.

De politieke denktanks zijn aan het werk gezet. Waarom willen zoveel Schotten uit het Verenigd Koninkrijk stappen? Heeft het misschien ook iets met de Europese Unie te maken? zijn maar twee vragen die beantwoord moeten worden.

Al met al scheelde het maar een haar of Schotland was onafhankelijk geweest. De Britse premier David Cameron realiseerde zich dat. Om de Yes-stemmers over te halen, beloofde hij ten einde raad Schotland nog meer rechten te geven dan ze al hebben waarmee de stap is gezet naar een federaal Verenigd Koninkrijk en de premier zijn eigen positie in de waagschaal heeft gesteld.

Het No-kamp heeft de meeste stemmen gehaald. Maar voor premier Cameron begint de wedstrijd pas.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 19, 2014 at 12:11 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: