sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VERENIGD KONINKRIJK BLIJFT OBSTAKEL

leave a comment »

Opnieuw haalde de gevestigde elite opgelucht adem. Voor Londen spreekt dat voor zich. Maar ook in Madrid, Parijs, Rome, Berlijn, Den Haag en de Rue Brederode 16 in Brussel zijn diepe zuchten van verlichting geslaakt. Oprecht blij toonde het Witte Huis zich met het resultaat van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum. Immers, het Verenigd Koninkrijk is intact gebleven.

En ging Europa weer over tot de orde van de dag. Niets aan de hand. De Catalanen zullen nu ook wel eieren voor hun geld kiezen. De Vlaamse dromen zijn in de kiem gesmoord. Het Italiaanse Lega Nord is een partij in verval.

De stemming doet denken aan 6 mei 2002, Nederland. Het Paars van PvdA, VVD en D66 had de macht. Pim Fortuyn is net vermoord, de man die kansen rook omdat het politieke systeem in Nederland vergeten was de burgers mee te nemen, zich niet had aangepast aan de nieuwe tijd, verrot was en ten dode opgeschreven. Die avond moet menige fles champagne op de Binnenhofburelen zijn opengetrokken. Niet openlijk. Dat zou gênant zijn, gezien de onrust die opstak. Maar stiekem zodat niemand het zag want met Fortuyn was een serieus gevaar in het niets verdwenen.

Helaas, de elite had buiten de waard gerekend. Al snel bleek hoe weinig er te vieren viel. Het Nederland van de 21ste eeuw was verworden tot de politieke janboel die in de afgelopen tien jaar alleen maar verergerd is. Wat niet wegneemt dat het Verenigd Koninkrijk is overeind gebleven en premier Cameron kan aanblijven. Voor opluchting kan geen ruimte zijn, al is het maar omdat veel meer dan de anderhalf miljoen Schotse Yes-stemmers een andere kant op willen. Meer betrokken willen zijn bij de besluitvorming, meer invloed willen op het beleid, afwillen van de Britse elite, opgeleid in Oxford en Cambridge, Cameron voorop.

Waarbij nog komt dat nu ook Wales en Noord-Ierland hun rechten opeisen, terwijl de anti-Europese partij UKIP allang aantrekkelijk blijkt voor Tory-kiezers. Kortom, David Cameron panikeerde met reden. De Spaanse regering sloeg niet zomaar op tilt. Europa onderkende dat Vlamingen, Catalanen, Noord-Italianen en Beieren de Schotten konden volgen, en nergens méér dan in Brussel en Berlijn wordt die angst gedeeld.

Natuurlijk is de angst nauw verbonden met de diffuse structuur van Europa, de opbouw, de tradities, de onmogelijke politiek. Met ook de grote groepen mensen die nieuwkomers als een bedreiging ervaren, met een Europees Parlement dat zich nog moet bewijzen als volksvertegenwoordiging. Met een euro die de economische crisis vooral verergerd heeft, de werkloosheid en de schuldenproblematiek> Met euroscepsis. Met de invloed van ondernemers en bankiers. Met immense onzekerheid en onduidelijke machtsverhoudingen.

Diep, diep verdeeld is Europa, en dat in een wereld, zo vol gevaren en uitdagingen. Wil Europa zich in de 21ste eeuw staande houden, is een verdergaande eenwording noodzakelijk. Bedenk daarbij dat met name het Verenigd Koninkrijk een groot obstakel is.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 22, 2014 at 8:39 pm

Posted in Column

Tagged with ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: